Długie, jesienne i zimowe wieczory powodują, że bardzo często ogarnia nas melancholia, a nasze myśli powracają do letnich dni pełnych słońca i relaksu. Jest jednak sposób, by zatrzymać lato na dłużej. Postawmy na dobrą dietę, czyli spożywanie 5 porcji warzyw, owoców i soków, których obecność w codziennym menu jest podstawą dobrego samopoczucia w jesienno- zimowy czas. Gdy dodamy do tego ruch na świeżym powietrzu – pozytywny efekt gwarantowany! Pamiętaj, że także
w zimie możesz przygotować wiele sałatek warzywnych, sięgnąć po takie owoce jak winogrona, jabłka, pomarańcze, kiwi, grejpfruty i przypomnieć sobie smaki lata dzięki pysznym sokom. Jeśli będziesz miała ochotę sięgnąć po rozgrzewające posiłki, pamiętaj, że również zupy i duszone warzywa są pełnowartościową porcją witamin!
Styczeń to miesiąc zabawy, trwa karnawał, nic więc dziwnego, że masz ochotę ubrać wyjątkową kreację i wraz z partnerem pójść potańczyć, by przypomnieć sobie dawne szaleństwa na parkiecie. Pochłaniają Cię jednak całkowicie codzienne obowiązki domowe oraz praca zawodowa i nie masz już siły na zabawę? Czas to zmienić! Wraz z przyjaciółmi zorganizuj wieczór taneczny i baw się do białego rana! Dzieci z pewnością przypilnuje babcia, a Ty wraz z mężem , baw się jak przed laty.
Warzywna zapiekanka
3 kalarepki
mała puszka kukurydzy
pół szklanki zielonego groszku
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki natki pietruszki
po 1 łyżce usiekanego lub suszonego tymianku i cząbru
3 szklanki śmietany 18%
2 jajka
4 łyżki masła
pół szklanki startego sera gouda
2 łyżki usiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
Kalarepkę, cebulę i marchewkę obierz, umyj i pokrój w kostkę. W rondlu stop 2 łyżki masła, zeszklij cebulę, dodaj kalarepkę oraz marchewkę i duś ok. 5 minut. Następnie przypraw solą, pieprzem i wymieszaj z kukurydzą i groszkiem. Dodaj tymianek
i cząber oraz natkę pietruszki, wymieszaj, chwilę duś razem. Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżką masła, wyłóż warzywa. Śmietanę rozkłóć z jajkami, solą i pieprzem, polej potrawę, obłóż plasterkami masła, posyp usiekanymi orzechami wymieszanymi
z tartym serem i zapiekaj ok. 30 minut w temp. 180°C.
Oczywiście, bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie smacznych, bezalkoholowych mixów na bazie owocowych soków – w sklepach znajdziesz mnóstwo oryginalnych smaków, wystarczy, że wymieszasz je ze sobą, a otrzymasz ciekawy i …zdrowy mix sokowy. Równie smaczne są mix’y na bazie jednego soku o smaku, pomarańczowym, ananasowym czy porzeczkowym jak i na mieszance dwóch a nawet trzech smaków. Przykładowy przepis:
Pomidorowy napój z arbuzem
3 szklanki soku pomidorowego
500 g arbuza
sól
po szczypcie suszonej bazylii i tymianku
pieprz, mielona papryka i starta gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Obranego ze skóry i pozbawionego pestek arbuza pokrój w drobną kostkę,
a następnie schłodź . Sok pomidorowy dokładnie wymieszaj lub zmiksuj ze wszystkimi przyprawami i lekko schłodzić. Następnie do wysokich szklanek włóż kostki arbuza, zalej doprawionym do smaku sokiem. Gotowe!
Sokowy mix bananowo- porzeczkowy
Pół szklanki soku bananowego
Pół szklanki soku porzeczkowego
2 kostki lodu
Pokrojona pomarańcza
Sposób przygotowania:
Szybki i smaczny drink bezalkoholowy. Wymieszaj ze sobą oba smaki soków i dodaj do nich 2 kostki lodu. Możesz podawać w wysokich szklankach ozdobionych pomarańczą.
Pomysły na mixy sokowe są nie tylko oryginalne ale i smaczne. Pamiętaj, że zdrowe i niskokaloryczne przysmaki pełne witamin wpływają na Twój wygląd i zdrowie: witamina E (zawarta w pietruszce, czerwonej papryce, szpinaku czy pomidorach) poprawia elastyczność i miękkość naskórka, wpływa także na naczynia krwionośne, poprawiając ukrwienie i koloryt skóry, cynk (znajdujący się w cytrusach, morelach czy brzoskwiniach) korzystnie wpływa na ilość przeciwciał oraz wspomaga metabolizm witaminy A, a selen (obecny w cytrusach i awokado) wzmacnia odporność oraz wspomaga działanie witaminy E.
Nasze rady na styczeń: wybierz swoją owocowo-warzywno-sokową porcję smaku i ciesz się zdrowiem i odpornością.