Karmelizowane żeberka wieprzowe

30 sierpnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

żeberka karmelizowane

6 porcji żeberek wieprzowych po około 100 gram każda

liść laurowy

świeżo mielony pieprz

łyżeczka soli

mała marchewka pokrojona w kostkę

cebula pokrojona w kostkę

 

na marynatę:

wyciśnięty ząbek czosnku

100 ml czerwonego wina

1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku

100 ml sherry

4 łyżki brązowego cukru

2 łyżki miodu

 

przygotowanie;

 

żeberka wieprzowe umieścić w garnku, dodać liść laurowy, pieprz, sól, marchew, cebulę, całość zalać gorącą wodą, tak aby przykryła mięso. Całość doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i gotować żeberka w niskiej temperaturze przez około godzinę. Marynatę zmieszać. Ugotowane żeberka wyjąć z wody, odsączyć i włożyć do marynaty, odstawić na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać do około 200 stopni C, wyjąć żeberka z marynaty, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec, W czasie pieczenia mięso co jakiś czas macerować marynatą. Piec około 20 minut do zrumienienia, podawać ze szczypiorem.