składniki:
6 porcji żeberek wieprzowych po około 100 gram każda
liść laurowy
świeżo mielony pieprz
łyżeczka soli
mała marchewka pokrojona w kostkę
cebula pokrojona w kostkę
na marynatę:
wyciśnięty ząbek czosnku
100 ml czerwonego wina
1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
100 ml sherry
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
przygotowanie;
żeberka wieprzowe umieścić w garnku, dodać liść laurowy, pieprz, sól, marchew, cebulę, całość zalać gorącą wodą, tak aby przykryła mięso. Całość doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i gotować żeberka w niskiej temperaturze przez około godzinę. Marynatę zmieszać. Ugotowane żeberka wyjąć z wody, odsączyć i włożyć do marynaty, odstawić na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do około 200 stopni C, wyjąć żeberka z marynaty, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec, W czasie pieczenia mięso co jakiś czas macerować marynatą. Piec około 20 minut do zrumienienia, podawać ze szczypiorem.