Karmelizowane żeberka wieprzowe

30 sierpnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

żeberka karmelizowane

6 porcji żeberek wieprzowych po około 100 gram każda

liść laurowy

świeżo mielony pieprz

łyżeczka soli

mała marchewka pokrojona w kostkę

cebula pokrojona w kostkę

 

na marynatę:

wyciśnięty ząbek czosnku

100 ml czerwonego wina

1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku

100 ml sherry

4 łyżki brązowego cukru

2 łyżki miodu

 

przygotowanie;

 

żeberka wieprzowe umieścić w garnku, dodać liść laurowy, pieprz, sól, marchew, cebulę, całość zalać gorącą wodą, tak aby przykryła mięso. Całość doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i gotować żeberka w niskiej temperaturze przez około godzinę. Marynatę zmieszać. Ugotowane żeberka wyjąć z wody, odsączyć i włożyć do marynaty, odstawić na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać do około 200 stopni C, wyjąć żeberka z marynaty, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec, W czasie pieczenia mięso co jakiś czas macerować marynatą. Piec około 20 minut do zrumienienia, podawać ze szczypiorem.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Ekskluzywne ciuchy - gdzie?
Wg mnie znani projektanci nie szyją niczego dla zwykłych ludzi, ja nie umiałabym...
Dopłaty do węgla
Odchodzenie od węgla powinno wykluczyć dopłat,y żeby nie zachęcać do kupna dużych ilości...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...