Kapusta czerwona
Artykuł zewnętrzny
– główka czerwonej kapusty
– 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
– 2 łyżki wody
– 2 kwaskowe jabłka
– filiżanka rodzynek
– łyżka oleju
– łyżeczka mąki
– sól, cukier
– szczypta gałki muszkatałowej
– szczypta cynamonu
– łyżeczka octu winnego (niekoniecznie)
Rodzynki zalać ciepłą wodą, kapustę szatkujemy zalewamy na chwilę wrzątkiem, odcedzamy, wkładamy do garnka, skrapiamy octem, podlewamy 2 łyzkami wody i winem, dodajemy starte jabłka na tarce o dużych otworach, osączone rodzynki, oprószamy niewielką ilością pozostałych przypraw i dusimy na małym ogniu przez około 30 minut.
Z oleju i maki robimy zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z kapusty, składniki łączymy i zagotujemy.