Kanapkowy zawrót głowy na wielkanocnym śniadaniu
Najważniejszym i najbardziej celebrowanym posiłkiem świątecznym jest wielkanocne śniadanie. Jak je przygotować, by pozostać wiernym tradycji, a jednocześnie zaskoczyć nowymi, pysznymi,
a przede wszystkim zdrowymi pomysłami? Idealną odpowiedzią są kanapki!
Na stole wielkanocnym podczas śniadania najczęściej pojawiają się jajka, kiełbasa, różnego rodzaju sałatki, ćwikła, chrzan, a w niektórych regionach Polski specjalnie przygotowywany żurek. Całe to bogactwo możemy dodatkowo urozmaicić tradycyjnymi kanapkami lub nowoczesnymi tartoletkami czy mini kanapeczkami. Przygotowane w ciekawy sposób na pewno zachwycą domowników i gości świątecznych. Mają cieszyć oczy swoim wyglądem i fantazyjnym wykonaniem, zaskakiwać pysznym smakiem i pomysłowym doborem składników, a także – przełamywać stereotypy. Na przekór opinii, że świąteczne posiłki są najbardziej kalorycznymi w roku, powinny udowodnić, że wielkanocne śniadanie może być nie tylko smaczne, ale także zdrowe!
Warto zadbać o to, aby śniadanie wielkanocne było tak samo pełnowartościowym posiłkiem, jak te, które jemy po przebudzeniu każdego innego dnia. Rano ważne jest spożycie produktów pełnoziarnistych, tych będących źródłem błonnika, bogatych w białko oraz zawierających tłuszcze roślinne. Z nich najłatwiej możemy skorzystać podczas wielkanocnego śniadania, przygotowując pyszne, pożywne, zdrowe i do tego wielkanocne kanapki.
Jarmuż na zdrowie
Na wiosennym, świątecznym stole wielkanocnym musi być zielono! Dlaczego więc tradycyjnej kanapkowej sałaty nie zastąpić zdrowym jarmużem? Zachwyci nie tylko smakiem, ale swoim kształtem, nadając kanapkom niecodzienny wygląd. Jeszcze większym zaskoczeniem będą przepiórcze jaja, które można wedle uznania zastąpić zwykłymi kurzymi jajami, ale przygotowanymi w nieco inny sposób. Ugotujmy je na miękko w koszulkach i ułóżmy na każdej kanapce. W połączeniu z czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i wyrazistymi orzeszkami piniowymi, stworzą kompozycję przyjemną nie tylko dla oczu, ale przede wszystkim dla kubków smakowych.
Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- pieczywo pełnoziarniste, kromki – 4 sztuki
- Rama 100% Roślinna – 20 g
- kilka liści jarmużu
- mała czerwona cebula – 1 sztuka
- pomidory suszone – 2 sztuki
- orzeszki piniowe – 1 łyżeczka
- jajka przepiórcze – 6 sztuk
- pieprz czarny świeżo mielony – 1 szczypta
- oliwa z pomidorów suszonych – 2 łyżki
- garść kiełków jarmużu – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- 1. Jajka ugotuj na twardo (3 min.), ostudź i ostrożnie obierz. Pokrój w plastry. Jarmuż, cebulę oraz pomidory pokrój w cienkie paski. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
- 2. W miseczce połącz jarmuż, cebulę, pomidory oraz uprażone orzeszki. Dodaj 2 łyżki oliwy z pomidorów, dopraw do smaku i wymieszaj.
- 3. Kromki pieczywa posmaruj margaryną, a następnie na każdą z nich nałóż porcję przygotowanej sałatki.
- 4. Wierzch kanapek udekoruj plastrami przepiórczych jajek oraz kiełkami jarmużu i podawaj.
Zamiast ćwikły – pasta!
Buraki wcale nie muszą być nudne! Zwłaszcza na wielkanocnym stole. Ciekawą alternatywą dla ćwikły, którą tradycyjnie stawiamy jako dodatek do świątecznego śniadania, będzie aromatyczna
i oryginalna pasta kanapkowa. Do jej przygotowania potrzebujemy buraka, białą fasolę z puszki, którą możemy także zastąpić czerwoną, cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Takie połączenie idealnie sprawdzi się na pełnoziarnistych kromkach pieczywa, które udekorować można orzeszkami piniowymi, kiełkami buraka lub innymi dodatkami wedle uznania.
Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- kromka pieczywa pełnoziarnistego – 8 sztuk
- Rama 100% Roślinna – 20 g
- burak – 1 sztuka
- fasola biała z puszki – 200 g
- cebula – 1 sztuka
- ząbek czosnku – 2 sztuki
- natka pietruszki – 1 pęczek
- orzeszki piniowe – 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- garść kiełków buraka – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- 1. Buraka zawiń w aluminiową folię i upiecz do miękkości (180°C, 45 min.). Po upieczeniu wystudź i pokrój w mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe upraż na suchej rozgrzanej patelni.
- 2. Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na margarynie. Dodaj odcedzoną fasolę, pokrojone buraki i smaż chwilę razem.
- 3. Całość przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj. Gotową pastę nałóż na kromki chleba, posyp orzeszkami i udekoruj kiełkami.
Szczypta pikanterii
Kolejny składnik, bez którego nie wyobrażamy sobie świątecznego jadłospisu, to chrzan. Idealny, aromatyczny i pełen składników odżywczych to ten świeżo utarty. Dodaje potrawom odrobiny pikanterii i wyrazistości. Najczęściej jemy go podczas wielkanocnego śniadania w towarzystwie jajek
i kiełbasy. Doskonale sprawdzi się także w kanapkowej paście jajecznej, przygotowanej z dodatkiem majonezu i miodu. Kanapki opieczmy najpierw na patelni, a potem posmarujmy dobrej jakości margaryną, taką jak Rama, z wysokiej jakości olejem rzepakowym. Następnie nałóżmy na nie przygotowaną pastę. Wspaniałym dodatkiem do takiej kompozycji jest także wędzony łosoś. Pokrójmy plastry ryby w drobną kostkę i wymieszajmy z pozostałymi składnikami pasty. Do dekoracji wystarczy koperek lub inne zielone warzywo.
Świąteczne minikanapki z pastą jajeczną i chrzanem
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- pełnoziarnista bagietka – 1 sztuka
- Majonez Hellmann’s Oryginalny – 3 łyżki
- jajka ugotowane na twardo – 4 sztuki
- chrzan starty – 1 łyżeczka
- miód – 1 łyżeczka
- sałata karbowana, liście – 4 sztuki
- Rama Classic – 20 g
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- 1. Bagietkę pokrój na małe kromki, opiecz chwilę na rozgrzanej suchej patelni a następnie, posmaruj margaryną. Na każdej kromce połóż kawałek sałaty.
- 2. Jajka obierz i posiekaj drobno. Połącz w miseczce z majonezem, chrzanem oraz miodem. Wszystko razem wymieszaj dokładnie.
- 3. Przygotowaną pastę jajeczną nałóż na kanapki i udekoruj gałązkami koperku.
Odrobina codzienności na świątecznym stole
Jajka zdecydowanie królują na każdym świątecznym stole. Najczęściej jednak po prostu je gotujemy
i stawiamy pomiędzy innymi potrawami. A kto z nas nie zna tradycyjnej, domowej pasty jajecznej? Warto po nią sięgnąć również przy okazji wielkanocnego śniadania. Zwłaszcza, że do jej wykonania nie potrzebujemy wiele składników i pracy. Wystarczy kilka jaj, przyprawy, majonez, margaryna, szczypior i oczywiście świąteczna rzeżucha do dekoracji, żeby zachwycić wszystkich prostymi, ale pysznymi kanapkami. Ich urozmaiceniem będzie także wędzony łosoś czy makrela lub plasterek świątecznej kiełbasy.
Minikanapki z pastą jajeczną ze szczypiorem
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- jajka – 3 sztuki
- Majonez Hellmann’s Oryginalny – 2 łyżki
- szczypior – 0,5 pęczka
- Rama Classic – 20 g
- bagietka – 0,5 sztuki
- pieprz czarny – 1 szczypta
- rzeżucha do dekoracji
Sposób przygotowania:
- 1. Jajka ugotuj na twardo, następnie wystudź, obierz i drobno posiekaj.
- 2. W miseczce połącz jajka, majonez, pieprz oraz drobno pokrojony szczypior. Wszystko razem dokładnie wymieszaj na gładką pastę.
- 3. Bagietkę pokrój na małe kromki i opiecz chwilę na rozgrzanej suchej patelni.
- 4. Następnie każdą z kromek posmaruj cienko margaryną i przygotowaną pastą jajeczną. Wierzch kanapek udekoruj rzeżuchą i natychmiast podawaj.
Wariacja na temat buraka
Dla wszystkich tych, którzy lubią w kuchni testować nowe połączenia i smaki, doskonałą propozycją będą kanapki wiosenne z pieczonym burakiem. Oryginalne połączenie buraka i serka wiejskiego urozmaici każde wielkanocne śniadanie i zaskoczy niebanalnym smakiem. Świetnie na kanapkach sprawdzi się także świeży szczypior. Będą doskonale smakować z kiełkami, na przykład buraka lub słonecznika. Z tek propozycji na świątecznym stole na pewno chętnie skorzystają wegetarianie.
Kanapka wegetariańska z pieczonym burakiem
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- pieczywo pełnoziarniste – 4 sztuki
- Rama 100% Roślinna – 20 g
- buraki czerwone – 1 sztuka
- garść mieszanej sałaty (radicchio i lodowej) – 2 sztuki
- serek wiejski – 4 łyżeczki
- pieprz czarny świeżo mielony – 1 szczypta
- szczypior – 0,5 pęczka
Sposób przygotowania:
- 1. Buraka zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piecz ok. 40 minut do momentu, gdy będzie miękki, po czym wystudź go, obierz i pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Wiejski serek odcedź na sitku.
- 2. Kromki pieczywa posmaruj margaryną, następnie na każdą z nich połóż sałatę.
- 3. Na sałacie rozłóż pokrojone buraki oraz wiejski serek.
- 4. Wierzch kanapek posyp grubo pokrojonym szczypiorem i pieprzem.