Kakao dla zdrowia – właściwości i witaminy

29 sierpnia 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kto nie lubi kakao? Jest pyszne, można je pić zarówno na zimno jak i ciepło, a dodatkowo posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Skład kakao działa na nas uspokajająco, poprawia humor, zwiększa , a dodatkowo chroni przed chorobami. Zobacz co jeszcze warto wiedzieć o tym cudownym napoju.

 

Co nieco o kakao

To nasiona owoców kakaowca zmielone na proszek. Drzewo to rośnie dziko w Ameryce Południowej i Środkowej. Kakao to nie tylko napój oraz skład czekolady, to także środek lecznicy w medycynie niekonwencjonalnej. Kakao posiada mnóstwo witamin, mikroelementów, zdrowych tłuszczy, czy antyoksydantów. Ziarna kakao są jedynie suszone i fermentowane. Natomiast te ziarna, które są przeznaczone do tworzenia tradycyjnego kakao poddaje się pod działanie wysokiej temperatury , a mimo to nadal zachowują swoje właściwości odżywcze.

 

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze kakao (w 100 g/jednej łyżce stołowej – 5,4 g )

Wartość energetyczna – 228/12 kcal
Białko ogółem – 19.60/1.06 g
Tłuszcz – 13.70/0.74 g
Węglowodany – 57.90 g/3.13 (w tym cukry proste 1.75/0.09)
Błonnik – 37.0/2.0 g

Witaminy

Tiamina – 0.078/0.004 mg
Ryboflawina – 0.241/0.013 mg
Niacyna – 2.185/0.118 mg
Witamina B6  – 0.118/0.006 mg
Kwas foliowy –  32/2 µg
Witamina K – 2.5/0.1 µg
Witamina E – 0.10/0.01 mg

Minerały

Wapń – 128/7 mg
Żelazo – 13.86/0.75 mg
Magnez – 499/27 mg
Fosfor – 734/40 mg
Potas – 1524/82 mg
Sód – 21/1 mg
Cynk – 6.81/0.37 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone – 8.070/0.436 g
jednonienasycone – 4.570/0.247 g
wielonienasycone – 0.440/0.024 g

Kofeina

230/12 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

Na pamięć

Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych. Regularne spożywanie kakao może poprawić stan pamięci nawet o połowę lat. Zalecana dawka, która wpłynie na stan naszej pamięci to 900 mg dziennie flawonoli. Naukowcy z Columbia University Medical Center przeprowadzili badania, w których grupa 60 latków po 3 miesiącach zażywania flawonoli, czyli antyoksydantów z kakao, polepszyła swoją pamięć do stanu 30 – 40 latków.

 

Na choroby

Kakao zawiera związki o charakterze przeciwutleniającym, co wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego układu krążenia. Dzięki temu poprawia się przepływ krwi i neutralizuje zły cholesterol. Stosowanie diety bogatej w przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko występowania chorób typu niedokrwienie serca, udar mózgu, niedokrwienie narządów oraz nadciśnienie tętnicze. W 100 g kakao zawartych jest 1400 mg flawanoli i procyjanidyn.

 

Na stres

Co prawda kakao zawiera kofeinę oraz teobrominę to mimo wszystko łagodzi stres. Wszystko za sprawą kwasu walerianowego, które działa uspokajająco. Dodatkowo kakao zawiera mnóstwo magnezu, który dodatkowo pomaga w stresujących sytuacjach.

 

Na kaszel

Jak się okazuje zawarta w kakao teobromina jest o wiele skuteczniejsza przy walce z kaszlem niż kodeina. Teobromina hamuje działanie nerwów czuciowych, co z kolei zatrzymuje odruch kasłania.

Jako afrodyzjak

Po raz kolejny to właśnie teobromina jest odpowiedzialna za cudowne właściwości. Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników takich jak serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny, co sprawia, że usuwa zmęczenie i poprawia nastrój.