K. Dajka, ks. Ł. Piórkowski: Post Daniela – recenzja

4 grudnia 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Krystyna Dajka, ks. Łukasz Piórkowski:

Post Daniela

Książka Krystyny Dajki i ks. Łukasza Piórkowskiego ze wstępem dr Ewy Dąbrowskiej to zapoznanie z dietą Daniela, nazywaną postem Daniela, czyli kuracją oczyszczającą zarówno ciało jak i dla ducha.

Post Daniela to kontrolowana głodówka, która umożliwia spalanie nagromadzonej tkanki tłuszczowej oraz usunięcie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii dla przywrócenia wewnętrznej równowagi organizmu. W diecie Daniela dozwolone są wyłącznie niskokaloryczne owoce i warzywa, które w swoim składzie zawierają śladową ilość białek i węglowodanów. Dieta wyklucza spożywanie roślin strączkowych, ziemniaków, mięsa, mleka, chleba, zbóż, a także kawy, mocnej herbaty i alkoholu. W jadłospisie nie powinny również pojawić się słodycze oraz wysokokaloryczne owoce. Dozwolone techniki kulinarne to gotowanie na parze oraz pieczenie w piekarniku. Wśród napojów w diecie Daniela poleca się picie wody mineralnej niegazowanej z podwyższoną zawartością magnezu, naturalne  herbaty owocowe, ziołowe, kompoty bez cukru oraz wywary z warzyw i zielone soki.

Post Daniela to uzdrawiająca dieta warzywno-owocowa, dzięki której można odzyskać nie zdrowie fizyczne oraz duchowe, poprzez podjęcie praktyk i medytacji. Jest, zatem skuteczną metodą profilaktyki zdrowotnej i duchowej oraz leczenia chorób cywilizacyjnych. W książce Krystyny Dajki i ks. Łukasza Piórkowskiego znajdziemy przepisy i porady z jadłospisem na 14 kolejnych dni (program diety dla ciała) oraz propozycję 14 dni dla ducha, czyli rozważania, refleksje i medytacje, które działając uspokajająco i relaksacyjnie pomagają nam przetrwać dietę, a jednocześnie pozwalają na odczuwanie szczęścia. Poradnik przedstawia zatem nie tylko plan diety, ale także wieloletnie doświadczenia w stosowaniu diety warzywno-owocowej jako metody profilaktyki i leczenia oraz zmian w stylu życia i żywienia na bardziej zgodny z naturą. W sensie duchowym książka niesie przesłanie, że umiar, konsekwencja rozumiana jako działanie pełne sensu oraz świadomość, z kim warto budować relacje, to trójnóg, na którym opiera się post Daniela. To strategia, która sprawdza się w życiu prywatnym i społecznym. To nieprzemijające przesłanie postu Daniela.

W książce znajdują się ciekawe, ale proste przepisy, na takie dania jak bigos jarski z czerwonej kapusty, papryka nadziewana szpinakiem, kapuśniak, gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane warzywami, dip z buraka, szarlotka warzywna, mus jabłkowy z cynamonem, faszerowane ogórki, zapiekanka warzywna czy zupa marchwiowa z chrzanem. Znajdziemy tu także rozważania, historie i świadectwa  skuteczności uzdrawiającego działania omawianej diety.

Post Daniela to książka bardzo praktyczna, kolorowa, ładnie wydana, napisana przystępnym, współczesnym językiem. Zawiera wiele kolorowych zdjęć, które zachęcają do wypróbowania przepisów, a jednocześnie zachęcają do poznania filozofii diety. Naszym zdaniem piękne wydanie i merytoryka wprowadzenia oraz aspekt duchowy rozważań to idealna zachęta do poznania i stosowania diety warzywnej, a w konsekwencji zdrowego odżywiania, na co dzień. Polecamy serdecznie, książka warta uwagi i poznania.