K. Dajka: Dieta długowieczności – recenzja
Krystyna Dajka:
Dieta długowieczności
Od wieków świat poszukuje eliksiru długowieczności, sposobu na opóźnienie starzenia się i spowolnienie nieubłaganego upływu czasu. Wielu słynnych kucharzy i dietetyków tworzy swoje plany żywieniowe, zdradzając, co powinny jeść osoby, które dbają o zdrowie i chcą dożyć późnej starości. Podobnego zestawienia dokonuje Krystyna Dajka w swojej książce pt. Dieta długowieczności.
We wstępie autorka dzieli się z czytelnikiem swoją wiedzą na temat zdrowego odżywiania i diety długowieczności, która może sprawić, że nie tylko poczujemy, ale i przeżyjemy wiele lat w dobrym zdrowiu. W swojej książce Krystyna Dajka przekazuje nam podstawowe zasady żywienia oparte na naturalnej diecie, podaje główne zasady, omawia podstawowe grupy pokarmowe oraz prezentuje doskonały plan dietetyczny. Znajdziemy tu listę szkodliwych produktów oraz podpowiedzi co jeść, a czego unikać, a także informacje o dodatkach do żywności, które szkodzą naszemu zdrowiu.
Dieta długowieczności zachęca, aby zerwać ze złymi nawykami i wyeliminować ze swojego jadłospisu jedzenie śmieciowe oraz mięso, nabiał, tłuszcze zwierzęce i przetworzone węglowodany, wprowadzając zamiennie menu naturalne oparte na zbożach, nasionach, warzywach i owocach oraz ziołach, które dostarczają najważniejszych wartości odżywczych.
Książka to jednak głównie fantastyczne i ciekawe przepisy na śniadania i drugie śniadania, obiady, kolacje oraz surówki i przekąski. Wśród pomysłów na śniadania znajdziemy takie pomysły, jak: krem zbożowy, humus z buraka, jajecznica z tofu, bananowy smakołyk, a także różnorodne pasty, np. pasta z awokado, pasta fasolowa, twarogowa czy migdałowa. Wśród pomysłów na drugie śniadania znajdziemy m.in. pasztet z ciecierzycy, pastę z zielonego groszku czy tatar z siemienia lnianego. Wśród propozycji obiadowych autorka podaje receptury na zupę miso, krem z dyni hokkaido z ciecierzycą, rosół wegetariański, kaszę z groszkiem, gulasz warzywny, kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy, ryż dziki zapiekany w dyni, placki selerowe czy jarskie leczo. Na kolacje autorka proponuje nam pomysły na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej, omlet z warzywami, makaron owsiany z jabłkami, rissoto ze szpinakiem, placki jaglane czy naleśniki z kaszy gryczanej z owocami i wiele innych ciekawych przepisów.
W dalszej kolejności autorka przedstawia surówki, przekąski i dodatki, w tym prasowarkę z białej rzodkwi, dip orzechowy, smalec z fasoli, sos z orzechów nerkowca, majonez zdrowia czy sos warzywny, a także soki, koktajle i herbaty. Wśród deserów znajdziemy przepisy na orkiszowe muffiny z owocami, piernik z powidłem śliwkowym, ciasteczka owsiane, chałwę, cukierki z melasy czy budyń czekoladowy. Na końcu opracowania znajdziemy informacje o właściwościach leczniczych miodów, ich odmianach oraz ciekawostki o produktach pszczelich.
W swojej książce Krystyna Dajka przedstawia i prezentuje ponad sto zdrowych przepisów na cały dzień. Dodatkowo omawia zalety danych produktów, ich walory zdrowotne i podstawowe zamienniki oraz możliwości wykorzystania w kuchni. Przepisy są ciekawe, proste, łatwe do wykonania. Walory estetyczne książki podkreślają piękne zdjęcia potraw, które zachęcają do testowania podanych przepisów we własnej kuchni.
Dieta długowieczności to książka kucharska, dzięki której możemy zacząć odżywiać się zdrowo. Plan żywieniowy K. Dajki to klucz do dłuższego, zdrowszego i bardziej satysfakcjonującego życia. To zarazem fantastyczna propozycja kulinarna dla wszystkich, którą bardzo serdecznie polecamy.