K. Błażejewska-Stuhr: Superkoktajle – recenzja | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

K. Błażejewska-Stuhr: Superkoktajle – recenzja

5 grudnia 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Katarzyna Błażejewska-Stuhr:

Superkoktajle dla zdrowia i urody

 

Zdrowe koktajle z owoców i warzyw to najlepszy sposób na dostarczenie własnemu organizmowi prozdrowotnej i energetycznej dawki dobrych składników. Moda na koktajle owocowe, warzywne czy z dodatkiem ziół lub ziaren, nie przemija. Wręcz przeciwnie – coraz więcej osób zaczyna je wykonywać samodzielnie w domu. Jednak często brakuje nam inspiracji, nowych pomysłów, oryginalnych zestawień. Dla każdego poszukującego inspiracji na przygotowanie smacznego i bardzo zdrowego koktajlu oraz nowych pomysłów na połączenie smacznych, i słodkich owoców z dodatkami superfoods powstała książka Superkoktajle dla zdrowia i urody autorstwa Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr, wydana nakładem Wydawnictwa Zwierciadło.

 

Superkoktajle dla zdrowia i urody to zbiór 70 przepisów w na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych. Superfoods są cenione, jako produkty o najwyższej zawartości antyoksydantów, błonnika, minerałów, właściwości przyspieszających metabolizm, oczyszczających i wielu innych wartości. Ponieważ jednak nadal mocno kojarzą się z produktami egzotycznymi i trudno dostępnymi, autorka uświadamia, jak wiele składników zaliczających się do grupy superfoods jest wokół nas. W książce znajduje się lista produktów polskiego pochodzenia, które można bez problemu znaleźć w lokalnych sklepach i korzystać z nich dla własnego zdrowia.

Poradnik kulinarny Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr to zestaw smakowitych i zdrowych przepisów na koktajle, a zarazem źródło inspiracji do tworzenia własnych kompozycji. Prezentowane przepisy są zdrowe, smaczne i kolorowe. I wszystko z dodatkiem przedrostka „super”. Autorka podkreśla, jak ważna jest dbałość o własne zdrowie oraz odkrywanie przyjemności smaków. Książka podzielona jest na dziesięć rozdziałów, a każdy z nich prezentuje inną grupę składników bazowych dla receptur na zdrowe koktajle. Pierwszy rozdział poświęcony jest koktajlom z roślin jagodowych, jak aronia, agrest, jagody, porzeczki, winogrona, truskawki i wiele innych. W przepisach kolejnych dwóch rozdziałów główną rolę spełniają nasiona, orzechy oraz zboża. Czwarty i piąty rozdział przedstawia przepisy na koktajle oparte na bazie ziół i warzyw liściastych. Rozdział szósty podpowiada, jak pysznie wkomponować w koktajle chili, imbir, czosnek, czy miętę. Kolejne rozdziały obejmują przepisy na koktajle z kolorowych owoców i warzyw i są podzielone kolorystycznie, tj. koktajle superczerwone, superpomarańczowe, superbiałe oraz superzielone.

Każdy rozdział poprzedzony jest opisem najważniejszych właściwości składników bazowych, jakich dotyczy, a każdy przepis, z uwagi na swoją prostotę wzbogacony jest kolejnymi ciekawostkami i doniesieniami z badań naukowych. Całość napisana jest bardzo przystępnym językiem, dzięki czemu fachowa wiedza jest zrozumiała i czytelna dla każdego. W książce nie brakuje też praktycznych trików kulinarnych. Produkty przewidziane do sporządzenia napojów są proste, sezonowe i ogólnodostępne, dlatego zakup składników nie przysporzy problemów nawet osobom, których lokalne sklepy nie są bogato zaopatrzone.

Wśród superskładników owocowych koktajli, znajdziemy m.in. aronię, jagody, żurawinę, imbir, gruszkę, jeżyny a także warzywa. Bazą niektórych koktajli jest mleko roślinne oraz mleko z orzechów laskowych, kokosowe lub żytnie. Niestety, do większości przepisów potrzebować będziemy specjalnego sprzętu AGD. Osoby, które chciałyby wypróbować zaproponowane przepisy na koktajle powinny zaopatrzyć się w sokowirówkę bądź wyciskarkę do owoców.

Do grona najciekawszych przepisów należą między innymi przepisy na koktajl z młodego mniszka z dodatkiem banana i pomarańczy, koktajl żytni z daktylami na mleku żytnim, włoski banan z orzechami i cynamonem, a także koktajl cukinia z żurawiną, czy kapusta z mandarynką. Ciekawym urozmaiceniem są także mniej popularne składniki koktajli, jak liście podagrycznika czy białego buraka. W ramach słodzików autorka proponuje stosować daktyle lub miód.

Poradnik wzbogacony jest pięknymi, kolorowymi zdjęciami. Ładne wydanie sprawia, że książka jest niezwykle apetyczna i smakowita oraz bardzo przyjemna w odbiorze. Książkę można polecić zarówno tym, którzy rozpoczynają swoją przygodę ze zdrową kuchnią, jak i tym, którzy często robią swoje domowe koktajle. Superkoktajle dla zdrowia i urody są w stanie zainspirować absolutnie każdego. Polecamy serdecznie, superksiążka, której trudno nie polubić.

 

Polecamy stronę: zwierciadlo.pl






Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz