Julia Child “Francuski Szef Kuchni” – recenzja książki

18 listopada 2013,
dodał: ivka
Artykuł zewnętrzny

francuski szef kuchni -15

 

Julia Child – Francuski Szef Kuchni
Wydawnictwo Literackie
Książki kulinarne dzielę na te, z bogactwem ilustracji, które cieszą oko i te, w których fotografii brak, lecz wartościowa treść broni się sama, a brak obrazów tylko pobudza wyobraźnię i zachęca do eksperymentowania w kuchni. Taką właśnie książką jest Francuski Szef Kuchni Julii Child, gdzie na ponad 500 stronach zaprezentowane są przepisy na dania francuskie. Studiując książkę nauczymy się przyrządzać francuską zupę cebulową, quiche, boeuf bourguignon, suflety serowy i czekoladowy, comber jagnięcy, jajka w koszulkach, brioszki i wiele, wiele innych.

Książka powstała na bazie kultowego programu telewizyjnego „The French Chef”, emitowanego przez kilka sezonów. Prezentuje przepisy ze stu dziewiętnastu odcinków. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, warzywne, zupy, sosy jak i desery, ciasta i torty. Wszystkie przepisy podzielone są na kolejne etapy gotowania, opatrzone dokładnymi wskazówkami przyrządzania i dodatkowo wzbogacone praktycznymi radami.

Julia Child była niezwykle charyzmatyczną i ciekawą osobowością. Jej pasją gotowania, zaczęła się podczas pobytu we Francji, kiedy to miała okazję skosztować tamtejszej kuchni. Swoją ogromną determinacją dowiodła, że marzenia się spełniają. Ukończyła słynną szkoły Le Cordon Blue i swoją miłością do kuchni francuskiej zaraziła Amerykanów.

Nie wiem czy mieliście okazję oglądać któryś z odcinków programu z Julią Child, jeśli nie to koniecznie obejrzycie. Bez trudu można znaleźć je na YouTube, polecam jak choćby ten, z francuską zupą cebulową. W każdym programie emanuje taką pozytywną energią, że ogląda się ją z ogromną przyjemnością :)
Nie mniej jednak, wersja angielska, nie do końca mnie satysfakcjonowała. Mój angielski, jest raczej na średnim poziomie i nie wszystkie wskazówki były dla mnie zrozumiałe.

Cieszę się, że teraz wszystkie przepisy cudownej Julii Child mam zebrane i szczegółowo opisane w jednej książce! To dla mnie swojego rodzaju biblia kuchni  francuskiej i  tak zwany „must have” każdego pasjonata gotowania.

francuski szef kuchni -3

francuski szef kuchni -6

 






FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.