Julia Child “Francuski Szef Kuchni” – recenzja książki
Julia Child – Francuski Szef Kuchni
Wydawnictwo Literackie
Książki kulinarne dzielę na te, z bogactwem ilustracji, które cieszą oko i te, w których fotografii brak, lecz wartościowa treść broni się sama, a brak obrazów tylko pobudza wyobraźnię i zachęca do eksperymentowania w kuchni. Taką właśnie książką jest Francuski Szef Kuchni Julii Child, gdzie na ponad 500 stronach zaprezentowane są przepisy na dania francuskie. Studiując książkę nauczymy się przyrządzać francuską zupę cebulową, quiche, boeuf bourguignon, suflety serowy i czekoladowy, comber jagnięcy, jajka w koszulkach, brioszki i wiele, wiele innych.
Książka powstała na bazie kultowego programu telewizyjnego „The French Chef”, emitowanego przez kilka sezonów. Prezentuje przepisy ze stu dziewiętnastu odcinków. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, warzywne, zupy, sosy jak i desery, ciasta i torty. Wszystkie przepisy podzielone są na kolejne etapy gotowania, opatrzone dokładnymi wskazówkami przyrządzania i dodatkowo wzbogacone praktycznymi radami.
Julia Child była niezwykle charyzmatyczną i ciekawą osobowością. Jej pasją gotowania, zaczęła się podczas pobytu we Francji, kiedy to miała okazję skosztować tamtejszej kuchni. Swoją ogromną determinacją dowiodła, że marzenia się spełniają. Ukończyła słynną szkoły Le Cordon Blue i swoją miłością do kuchni francuskiej zaraziła Amerykanów.
Nie wiem czy mieliście okazję oglądać któryś z odcinków programu z Julią Child, jeśli nie to koniecznie obejrzycie. Bez trudu można znaleźć je na YouTube, polecam jak choćby ten, z francuską zupą cebulową. W każdym programie emanuje taką pozytywną energią, że ogląda się ją z ogromną przyjemnością :)
Nie mniej jednak, wersja angielska, nie do końca mnie satysfakcjonowała. Mój angielski, jest raczej na średnim poziomie i nie wszystkie wskazówki były dla mnie zrozumiałe.
Cieszę się, że teraz wszystkie przepisy cudownej Julii Child mam zebrane i szczegółowo opisane w jednej książce! To dla mnie swojego rodzaju biblia kuchni francuskiej i tak zwany „must have” każdego pasjonata gotowania.