Jogurtowe muffinki z jabłkami i płatkami owsianymi
Muffinki to chyba najbardziej lubiane przez dzieciaki domowe wypieki. Wystarczą małe modyfikacje podstawowego przepisu aby za każdym razem wyczarować nowe smakołyki. Dzisiaj postanowiłam zrobić nieco inną ich wersję – bardziej wilgotną, z rozpływającymi się w ustach kawałkami jabłek i płatkami owsianymi. Składniki:
2 jajka
150 g cukru
250 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie dr.Oetker)
1 cukier waniliowy (u mnie dr. Oetker)
50 g płatków owsianych (u mnie Kupiec) + troszkę do posypania muffinek
150 ml jogurtu naturalnego (u mnie Mlekovita)
100 ml oleju rzepakowego
2 duże jabłka
Jajka ucieramy lekko z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy jogurt, olej i dokładnie mieszamy,
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i mieszamy delikatnie z resztą masy (nie robimy tego zbyt długo ponieważ muffinki wyjdą ciężkie i gumowate).
Jabłka obieramy, kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy je ciastem. Wierzch posypujemy lekko płatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok 25-30 minut.
Smacznego ?