Jogurtowe muffinki z jabłkami i płatkami owsianymi

6 lutego 2018, dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

Muffinki to chyba najbardziej lubiane przez dzieciaki domowe wypieki. Wystarczą małe modyfikacje podstawowego przepisu aby za każdym razem wyczarować nowe smakołyki. Dzisiaj postanowiłam zrobić nieco inną ich wersję – bardziej wilgotną, z rozpływającymi się w ustach kawałkami jabłek i płatkami owsianymi. Składniki:

2 jajka

150 g cukru

250 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie dr.Oetker)

1 cukier waniliowy (u mnie dr. Oetker)

50 g płatków owsianych (u mnie Kupiec) + troszkę do posypania muffinek

150 ml jogurtu naturalnego (u mnie Mlekovita)

100 ml oleju rzepakowego

2 duże jabłka

Jajka ucieramy lekko z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy jogurt, olej i dokładnie mieszamy,

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i mieszamy delikatnie z resztą masy (nie robimy tego zbyt długo ponieważ muffinki wyjdą ciężkie i gumowate).

Jabłka obieramy, kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy je ciastem. Wierzch posypujemy lekko płatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok 25-30 minut.

Smacznego ?