Jeśli masz zgagę

27 października 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
fast-food

Jeśli po zjedzeniu potrawy piecze cię za mostkiem oraz boli – możliwe, że odczuwasz skutki zgagi. Kwaśna treść żołądka przedostaje się do przełyku i drażni go wywołując powyższe objawy. W leczeniu zgagi bardzo na miejscu są więc wszelkiego rodzaju leki zobojętniające kwasy żołądkowe. Można je ssać lub po prostu pić specjalny płyn, takie medykamenty pomagają w mgnieniu oka. Niestety nie likwidujemy przyczyny – tylko chwilowo uśmierzamy ból. Jak długofalowo zadbać o żołądek by uniknąć zgagi? Najskuteczniejsze leki to te z grupy inhibitorów pompy protonowej tzw. prazole, blokują transport jonów wodorowych z komórek do żołądka. Podstawową kwestią pozostaje również odpowiednia dieta i sposób odżywiania się. Posiłki powinny być spożywane regularnie a spożywane porcje treściwe. Powinno się jeść mniej a częściej. Wykluczone są potrawy smażone oraz zbyt ostre, nadmierne solenie, gazowane napoje, kawa, alkohol. Nie zaleca się również picia zbyt dużej ilości herbaty i jedzenie czekolady. Oczywiście jak w wielu innych chorobach nie bez znaczenia jest unikanie sytuacji stresowych. Należy pamiętać o stosowaniu leków zobojętniających np. omeprazol, który działa skutecznie.

nadesłała: Klara S.