Jeśli cierpisz na migrenę…

Avatar photo
20 czerwca 2014,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Attractive woman in pain

Jeśli cierpisz na migrenę, zrezygnuj z produktów zawierających konserwanty!

Ciągłe bóle głowy to jedne z bardziej powszechnych dziś chorób cywilizacyjnych. Ich przyczyn najczęściej doszukujemy się w stresującym trybie życia, natomiast rzadko wiążemy je z codzienną dietą. Nie wiemy, że duża ilość przyjmowanych substancji konserwujących, które są  zawarte w wielu produktach, przyczynia się m.in. do nasilenia ataków migren.

Migreny definiuje się jako częste, przewlekłe i naruszające sprawność zaburzenia nerwowo-naczyniowe, charakteryzujące się napadami silnego bólu głowy. Podłożem migren mogą być np. czynniki hormonalne, psychiczne, środowiskowe, czy też, co ciekawe czynniki pokarmowe. Bóle głowy, które powstają po spożyciu pewnych pokarmów, polegają na wyzwoleniu dużej ilości histaminy w naszym organizmie. Efekt ten powodowany jest m.in. przez znajdujące się w wielu produktach spożywczych konserwanty. Po ich spożyciu uwalniana jest duża ilość tego związku chemicznego, który u osób wrażliwych może wywołać m. in. migrenowy ból głowy.

W ciągu ostatniej dekady problem chronicznych migren stał się powszechny, co nie miało miejsca jeszcze kilkanaście lat temu” – mówi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie i dodaje: „Spożywanie w ciągu dnia dużej ilości produktów, które zawierają konserwanty w swoim składzie może skutkować wieczornymi atakami migreny. W szczególności substancje konserwujące, takie jak kwas benzoesowy i azotan sodu mają negatywny wpływ na organizm człowieka”.

W obecnych czasach większość społeczeństwa cierpi na dolegliwości związane z bólami głowy i problemami z koncentracją. Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że to właśnie codzienna dieta ma bardzo duży wpływ na nasilanie się bólów głowy. Aby skutecznie chronić się przed spożywaniem produktów z konserwantami należy analizować ich skład. Jest to szczególnie istotne w okresie letnim, kiedy by ugasić pragnienie częściej sięgamy po coś do picia. Ważne, aby przyjmowane w upalne dni napoje, np. wody smakowe nie zawierały żadnych konserwantów. Jeśli konserwantów nie ma w składzie na etykiecie to oznacza, że nie ma ich w produkcie.  A gdy mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy w składzie jest konserwant, to po prostu poszukajmy innego produktu.
Materiały prasowe, czerwiec 2014



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.