Jedzenie ma znaczenie

9 stycznia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Trudno byłoby zaprzeczyć, że istnieje związek między jedzeniem zbyt dużych ilości pokarmu, a występowaniem otyłości. Nadwaga jest najłatwiej zauważalnym efektem złej diety, ale nie jedynym, o czym większość z nas wciąż zbyt często zapomina. Właściwe zbilansowanie jadłospisu jest tak samo ważne dla naszej urody jak dla zdrowia, a dbanie nie tylko o kaloryczność, ale także o jakość spożywanych produktów, może nas nie tylko uchronić przed wieloma chorobami, ale także z wielu wyleczyć.

Ładny znaczy zdrowy

 

Zwykliśmy kojarzyć smukłą i gibką sylwetkę ze zdrowiem i witalnością, i jest to jak najbardziej uzasadniony sąd. Oczywiście decydując się na odchudzanie, robimy to głównie po to by atrakcyjnie wyglądać. Szczególnie współczesnym kobietom, będącym pod ciągłą presją ideału urody promowanego przez media, zależy na jak najszczuplejszym ciele. Tymczasem ilość tkanki tłuszczowej ma także bezpośrednie przełożenie na nasze zdrowie i samopoczucie. Osoby o prawidłowej wadze mają więcej energii i pewności siebie. Udowodniono także, że zgrabna figura jest lepiej oceniana przez pracodawców i współpracowników, co wpływa na sukces finansowy osób dbających o formę.

Do czego prowadzi nieracjonalne odżywianie?

 

Źle zbilansowana dieta, bogata w tłuszcze zwierzęce i cukry proste, a uboga w warzywa i owoce, jest jedną z głównych przyczyn ogromnej ilości chorób cywilizacyjnych, nękających nasze społeczeństwo. Wzbogacając swój codzienny jadłospis nie tylko o zieleninę, ale także o produkty pełnoziarniste oraz oleje roślinne i orzechy, możemy uniknąć takich chorób jak cukrzyca typu II, nadciśnienie, nowotwory, osteoporoza, czy alergie pokarmowe. By nasz sposób odżywiania miał działanie nie tylko odchudzające, ale także zdrowotne, najlepiej zasięgnąć w tej sprawie opinii specjalisty. Dietetyk doradzi nie tylko jak odpowiednio dobrać produkty spożywcze by dostarczały nam wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów, ale także podpowie, jak skutecznie ograniczyć takie szkodliwe substancje jak alkohol, kofeina, cukier czy sól.

Współczesna nauka codziennie zdobywa dowody na istnienie leczniczych właściwości wielu produktów spożywczych, dzięki czemu, z odpowiednią pomocą, możemy obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegać rakowi czy niwelować skutki cukrzycy. Wiedza o cudownych właściwościach witamin, minerałów i przeciwutleniaczy pomogła już wielu ludziom w walce nawet ze śmiertelnymi chorobami.

Zdrowa dieta kluczem do długowieczności

 

Wieloletnie badania nad najdłużej żyjącymi społecznościami na naszej planecie udowodniły nierozerwalny związek sposobu odżywiania z ludzkim zdrowiem. Cieszące się długim i zdrowym życiem narody zamieszkujące Daleki Wschód i basen Morza Śródziemnego, są żywym dowodem na potęgę leczniczych właściwości jedzenia. To właśnie dzięki zbilansowanym, niskokalorycznym daniom, bogatym w warzywa, owoce i zdrowe kwasy tłuszczowe, Chińczycy, Japończycy i Sycylijczycy tak często dożywają stu lat. Szczególnie interesujący jest fakt, że nie dość, że przedstawiciele tych narodów są długowieczni, to w dodatku do późnej starości są w doskonałej formie fizycznej i psychicznej, czego niestety nie da się powiedzieć o europejskich seniorach.

Warto na co dzień pamiętać, że jedzenie ma znaczenie nie tylko dla naszego wyglądu, ale także dla naszego zdrowia. Zbilansowana dieta i odpowiednia dawka ruchu owocują szczupłą figurą, pięknymi włosami i paznokciami oraz skórą bez zmarszczek, ale także zdrowiem i świetnym samopoczuciem, którymi możemy się cieszyć przez długie lata. W końcu jak głosi stare porzekadło ,,Jesteś tym co jesz”.

Więcej informacji na temat zdrowego stylu życia i znaczenia odpowiedniej diety:

Gabinet Dietetyczny Danuta Hirsch

ul. Marcelińska 96/15

60-324 Poznań

Tel.: 606 800 156