Jedzenie kontra zimowe obniżenie nastroju

24 stycznia 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Chyba każdemu z nas kiedyś zdarzyło się zajadać smutek czekoladą, odczuwać radość wgryzając się w ulubione ciasto czy czuć się rozdrażnionym po zjedzeniu sporej porcji śmieciowego jedzenia. Wygląda na to, że jedzenie faktycznie może wpływać na nasz nastrój – czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

koktajl huel

Endorfiny

Jest jednak trochę prawdy w tym, że czekolada nas uszczęśliwia. Spożywanie gorzkiej czekolady uwalnia endorfiny, serotoninę i dopaminę, nasze naturalne antydepresanty. Na nasze nieszczęście, uważa się, że efekty te są krótkotrwałe.

Nasz organizm uwalnia endorfiny, kiedy zmagamy się ze stresem, bólem lub lękiem, co ma złagodzić objawy i pobudzić odczuwanie przyjemności. Odpowiadają one też za tzw. euforię biegacza (kiedy w trakcie intensywnych ćwiczeń odczuwasz nową falę energii czy siły). Endorfiny wytwarzane są w naszym organizmie w sposób naturalny, zaś ich większe ilości uwalniane są podczas jedzenia. Naszą uwagę powinniśmy w szczególności skierować na ostre papryczki. Zawarta w nich kapsaicyna, która odpowiada m.in. za ostry smak, sprawia że mózg jest przekonany, iż odczuwamy ból i uwalnia więcej endorfin.

Serotonina

Jedną z głównych ról serotoniny jest wsparcie regulacji nastroju. Powstaje ona z aminokwasu zwanego tryptofanem, który pozyskujemy z diety. Chociaż nie jesteśmy w stanie wchłaniać serotoniny bezpośrednio z jedzenia, możemy uzyskać niezbędne do jej produkcji aminokwasy, głównie z orzechów, serów, czerwonego mięsa i innych bogatych w białko produktów.

Większość serotoniny uwalnia jelitowy układ nerwowy, następnie wędruje ona do mózgu. Udowodniono, że u osób ze zdrową mikroflorą jelitową, czyli taką, gdzie pożyteczne bakterie zamieszkują nasz układ pokarmowy, występuje zwiększona produkcja serotoniny. Zadbaj więc o przyjmowanie odpowiednich ilości rozpuszczalnego błonnika, który można znaleźć m.in. w płatkach owsianych, różnych rodzajach fasoli, soczewicy i owocach.

Dopamina

Dopamina pełni wiele funkcji, odgrywa też rolę w reakcjach emocjonalnych naszego organizmu. Do tworzenia tego hormonu nasz organizm wykorzystuje aminokwas zwany tyrozyną. Udowodniono, że kurkumina, aktywny składnik kurkumy, podnosi stężenie dopaminy.

Pożywienie o niskim i wysokim IG

Posiłki składające się z większej ilości składników o niskim IG (indeksie glikemicznym), np. płatków owsianych, brązowego ryżu lub pełnoziarnistego makaronu, świetnie wspomagają utrzymywanie odpowiedniego poziomu energii. Są one trawione powoli, co pomaga w utrzymaniu dobrej koncentracji, a także może poprawiać nasze funkcje poznawcze. Pożywienie o wysokim IG, takie jak ciasta, słodycze i produkty słodzone mogą prowadzić do załamania energetycznego i w konsekwencji do poczucia zmęczenia. Możesz poczuć nagły przypływ energii, niedługo po którym nastąpi charakterystyczny „zjazd”.

Pożywienie o niskim i wysokim IG

Jak zapewnić odpowiednią ilość składników odżywczych?

Istnieje wiele składników odżywczych, witamin i składników mineralnych, niezbędnych nam do utrzymania organizmu w zdrowiu. Niektóre z nich odgrywają też ważną rolę dla funkcjonowania mózgu.

  • Magnez odgrywa niewielką rolę dla zdrowia mózgu, jego główną funkcją jest regulacja poziomu energii oraz wspomaganie funkcjonowania mięśni i nerwów. Uważa się, że pomaga on nam w radzeniu sobie ze stresem i lękiem, zwiększając poziom niektórych neuroprzekaźników[8]. Jedz produkty takie jak jarmuż, szpinak czy nasiona, aby dostarczać sobie więcej magnezu.
    • Cholina jest również istotna dla zdrowia mózgu. Produkty bogate w cholinę to np. jajka, łosoś i wołowina.
    • Chrom to kolejny ze składników mineralnych niezbędnych do produkcji serotoniny. Oprócz brokułów i ziemniaków w chrom obfitują pełnoziarniste produkty spożywcze, takie jak brązowy ryż i płatki owsiane.
    • Omega-3 to niezbędne tłuszcze, których potrzebujemy w swojej diecie, zaś spożywanie niektórych kwasów tłuszczowych omega-3 na odpowiednim poziomie może zredukować lęk i stres. Doskonałym źródłem omega-3 są tłuste ryby, algi morskie, siemię lniane, nasiona chia i orzechy włoskie

Odpowiednie nawadnianie

Na okrągło słyszymy o „8 szklankach dziennie”, ale odpowiednie nawadnianie jest naprawdę ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Regularne uzupełnianie płynów pomaga w koncentracji. Wyjątkowo dobrze nadaje się do tego woda, ponieważ pomaga dostarczać składniki odżywcze do mózgu, wspomagając pamięć, skupienie i poprawiając nasz nastrój.

Huel

Jeżeli z trudem przychodzi Ci dodanie wszystkich poprawiających nastrój składników do swojego jadłospisu, zdaj się na Huel. Te produkty zawierają wszystkie z 26 niezbędnych witamin i składników mineralnych, w tym cholinę, węglowodany o niskim IG, niezbędne kwasy omega-3, białka pochodzenia roślinnego i niewiele cukru. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz mieć pewność, że jesz najwyższej jakości posiłki dające Ci dokładnie to, czego potrzebujesz.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...