Japońska zielona herbata niezmiennie kojarzy się z kulturą Kraju Kwitnącej wiśni. Cała barwna otoczka – japońskie ogrody, dzieła sztuki, porcelana, no i oczywiście gejsza w bajecznie barwnym kimonie pochylona nad czarką herbaty. Zielona herbata dotarła do Japonii z Chin.
Rytuał jej parzenia, podawania i picia jest ściśle powiązany z buddyzmem zen – nie tylko pomagał mnichom buddyjskim w czasie wielogodzinnych medytacji, ale symbolizował również harmonię, spokój, czystość i szacunek. Ceremonia podawania japońskiej zielonej herbaty, a właściwie jej najszlachetniejsze odmiany zwanej matcha podniesiona została do rangi prawdziwej sztuki. Do dzisiaj trwa tradycja ceremonii parzenia herbaty – jest to nie tylko atrakcja dla turystów, ale spotkanie służące rozmowom o sztuce filozofii, wyciszające i pogłębiające więzi między jego uczestnikami. Ceremonia parzenia japońskiej zielonej herbaty nazywana jest „cha no yu” – dosłownie „gorąca woda na herbatę”, a cała filozofia związana z tym rytuałem „chado” – „droga herbaty”
Jakie właściwości posiada japońska zielona herbata?
Kultura uprawy i przetwarzania herbaty w Japonii ma długą i skomplikowaną tradycję. Istnieje wiele jej rodzajów i gatunków, a także sposobów jej przygotowania. Wymienimy zaledwie kilka najbardziej znanych. Sencha – popularna herbata na codzień podawana praktycznie non-stop – w domu, w biurze, w czasie spotkań biznesowych, po posiłku.
Genmaicha – herbata sencha z dodatkiem ziaren palonego ryżu. Dawniej pita przez uboższe warstwy społeczeństwa – ze względu na wysoką cenę samej herbaty dodawano do niej palony ryż.
Shincha to herabta z pierwszego zbioru.Bancha i Kukicha to herbaty o mniejszej zawartości teiny polecane dla dzieci, ludzi starszych i chorych.
Niewątpliwie królową japońskiej zielonej herbaty jest matcha, grająca główną rolę w herbacianej ceremonii. Pomijając piękno herbacianej ceremonii jest bardzo cenna dla zdrowia. Zawiera przeciwutleniacze zwalczające wodne rodniki, wzmacnia naturalną odporność organizmu, działa przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo.
Tę cenną japońską zieloną herbatę oferuje specjalistyczny sklep moyamatcha.com.
Jak pić japońską zieloną herbatę?
Trudno nam będzie odtowrzyć oryginalną ceremonię herbacianą, ale warto zaopatrzyć się chociaż w podstawowy zestaw akcesoriów i koniecznie prawdziwą herbatę typu matcha. Sklep moyamatacha.com oferuje kilka zestawów w różnej cenie. Bazowy zestaw to ceramiczna czarka (matchawan) oraz pędzelek – miotełka z bambusa chasen. Japońskiej zielonej herbaty nie zalewamy nigdy wrzątkiem i dotyczy to w zasadzie wszystkich jej gatunków. Wzorcowa temperatura do sporządzenia herbaty matcha to 79 stopni. Herbatę roztrzepujemy pędzelkiem aż do uzyskania lekkiej zielonej pianki i już można się nią delektować.