Jakie wędliny na Wielkanoc? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jakie wędliny na Wielkanoc?

9 kwietnia 2014, dodał: Trafero PR
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

file1397060680

W staropolskiej tradycji śniadanie wielkanocne miało powetować 40 dni wcześniejszego postu, więc w zamożniejszych domach stoły uginały się pod pętami kiełbas, szynkami, całymi prosiętami, mazurkami, babami i innymi potrawami. Co pozostało do dzisiaj z tych zwyczajów?

Firma Kawiks badała gusty swoich klientów i zgodnie z wynikami, dla mieszkańców łódzkiego i dolnośląskiego najważniejszą na Wielkanoc wędliną jest szynka – najlepiej pachnąca, w aromacie ziół, przypominająca dzieciństwo. Drugą w kolejności wędliną, bez której święta nie byłyby prawdziwe, jest biała kiełbasa – „bo co to za żurek bez białej kiełbasy, absolutnie nie świąteczny” mówi pani Ewelina z Łodzi. Dopiero jeżeli chodzi o trzecie miejsce, zdania są bardziej podzielone. Najczęściej wspominano pieczoną wieprzowinę (zwłaszcza schab), drób domowy (głównie kaczki) oraz ptactwo niehodowlane, takie jak kuropatwy czy bażanty.

Czy te opinie przekładają się na sprzedaż? „Zdecydowanie tak. Od lat w okresie Wielkiej Nocy nawet kilkukrotnie wzrasta sprzedaż białej kiełbasy, zaś sprzedaż szynki kształtuje się na poziomie dwukrotnie lub trzykrotnie wyższym niż w zwykłym okresie” – mówi Marcin Zielinski, dyrektor produkcji firmy Kawiks. Aby wielkanocna uczta była zdrowa dla żołądka, smakosze powinni wybierać wędliny przygotowane z przyprawami ułatwiającymi trawienie, takimi jak majeranek, rozmaryn czy kminek. Warto także równoważyć dania mięsne warzywnymi, przede wszystkim surówkami. I najlepiej zakończyć niedzielne śniadanie rodzinnym spacerem.

W okresach świątecznych producenci wędlin coraz częściej umożliwiają konsumentom sprawdzenie smaku wyrobu przed jego zakupem. Firma Kawiks oferuje do degustacji produkty ze swojej specjalnej linii wielkanocnej – wędliny zapiekane (szynka, karczek, schab i boczek) oraz białą kiełbasę patocką z aromatycznym majerankiem i zieloną pietruszką. Pełen wykaz degustacji znajduje się na stronie www.kawiks.com.pl.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...
tusz do rzęs
Ja mogę polecić -Eveline Maskara Volumix Fiberlast 11ml Efekt sztucznych rzęs. Produkt warty...