Polacy uwielbiają grillować. Kiedy tylko na dworze robi się ciepło aż do późnej jesieni wystawiają w swoich ogródkach stoliki, grille i zapraszają znajomych. Ale jakoś tak się utarło, że na ruszcie przeważnie zawsze ląduje mięso. Kiełbasy, karkówka, kaszanka czy kurczak. Do tego dodatek w postaci sałatki i smaczna kolacja gotowa. A może by tak położyć warzywa na grilla?
Jedzenie warzyw to w naszym kraju wciąż temat bardzo drażliwy. Już małe dzieci mają swoje preferencje smakowe i niechętnie sięgają po warzywa. Kojarzą im się z niesmacznym, nieprzyprawionym jedzeniem, które po prostu trzeba zjeść. Nic więc dziwnego, że jako dorośli z oporem sięgają po warzywa. Nawet te z grilla. Tymczasem dobrze skomponowane mogą zastąpić ciężki mięsny posiłek.
Dlaczego warto jeść warzywa z grilla?
Przede wszystkim dlatego, że są pyszne. A samo przygotowanie jedzenia nie jest wcale czasochłonne. Pieczenie na ruszcie wydobywa z potraw niesamowity smak. Na skutek reakcji chemicznej zachodzącej w potrawach, rozpadowi ulegają proteiny, zamieniając się w aminokwasy, a te kolejno łączą się z naturalnie występującym w warzywach cukrem. W ten właśnie sposób tworzy się brązowa, chrupiąca skórka, która nadaje niezapomniane walory smakowe potrawom. I to bez względy na to, jakiego grilla do przyrządzenia potraw użyjesz. Wbrew obiegowej opinii to nie węgiel, a reakcje chemiczne nadają potrawom tego ciekawego smaku. Z powodzeniem więc możesz wybrać grill gazowy do ogrodu lub grill elektryczny do małej kuchni w mieszkaniu.
Jakie warzywa wybrać?
Grillowane warzywa mogą być smacznym dodatkiem do dań mięsnych, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielny posiłek. Jako dodatek najczęściej wybieramy cebule, pieczarki, bakłażana czy paprykę. Na polskich stołach królują też grillowane szaszłyki z różnokolorowej papryki, cukinii i pomidorów przekładane mozzarellą lub innym neutralnym w smaku serem. Ale grillować można właściwie wszystkie sezonowe warzywa. Ważne, by były one dojrzałe i jędrne.
Coraz częściej na ruszcie lądują zawinięte w folię ziemniaki, które po upieczeniu posypuje się solą i startym żółtym serem. Z powodzeniem możesz je doprawić chili, świeżymi ziołami, koperkiem, pieprzem a nawet masłem czosnkowym. Z grilla świetnie będzie smakował też burak w towarzystwie sera koziego i groszku cukrowego. Albo bakłażan, cukinia i patison, a nawet dynia z odrobiną świeżych ziół, skropione oliwą i sokiem z cytryny. Kukurydza, kalafior czy brokuły również świetnie nadają się na grilla.
Który grill do warzyw będzie najlepszy?
Żeby jednak grillowanie było udane, niezbędny jest odpowiedni sprzęt. W Polsce wciąż najpopularniejszy jest grill ogrodowy. Bo choć nie ma przepisów jasno zakazujących grillowania na balkonie, to są przepisy mówiące o stwarzaniu zagrożenia pożarowego. Jeśli więc mieszkasz w bloku, a koniecznie chcesz grillować u siebie, wybierz urządzenie elektryczne. Nie zajmuje ono dużo miejsca, a grillowanymi potrawami będziesz mógł cieszyć się przez cały rok.
Do ogrodu polecamy wciąż najbardziej popularny grill węglowy. Na rynku istnieje całe mnóstwo modeli, które spełnią nawet najbardziej wygórowane oczekiwania. Od małych, otwartych urządzeń z jednym rusztem, po profesjonalne grille typu wędzarnia. To, który z nich najlepiej się sprawdzi, jest jedynie kwestią Twoich potrzeb. Nie ma znaczenia czy na ruszcie będziesz piec warzywa czy inne potrawy. Kieruj się raczej parametrami technicznymi urządzenia oraz jego wielkością.
Teraz już wiesz, że grillowanie warzyw to nie tylko smaczny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Wybierz odpowiednie urządzenie i zacznij sezon na grilla z rodziną już dzisiaj.