Jakie pokarmy powodują wzdęcia po jedzeniu?

12 kwietnia 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wzdęcia to powszechny objaw dotyczący przewodu pokarmowego, który może doskwierać niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Zakłada się, że nawet 30% osób może skarżyć się na tę dolegliwość. [1] Najważniejszym czynnikiem predysponującym do pojawienia się wzdęć jest skład naszej diety. Jakie pokarmy najczęściej przyczyniają się do zwiększonej produkcji gazu jego uwięźnięcia w jelitach? Sprawdźmy!

jedzenie i wzdęcia

Rośliny strączkowe

To najpopularniejsza grupa roślin, której przypisuje się właściwości wzdymające. Do tej grupy należy fasola, bób, ciecierzyca, soczewica i groch. Są dwa główne mechanizmy, przez które ich spożywanie doprowadza do nadmiernej produkcji gazów. Przede wszystkim zawierają węglowodany, które nie ulegają trawieniu w jelitach i są fermentowane przez bakterie jelitowe. Kolejną przyczyną jest obecność bardzo dużej ilości błonnika w składzie tych roślin. Błonnik spożywany w nadmiernych ilościach i towarzyszące mu niedostateczne nawodnienie organizmu sprzyjają spowolnieniu perystaltyki.

Warzywa kapustne

Jest to rodzina warzyw, która obejmuje m.in. kapustę, brukselkę, kalafior, brokuły i jarmuż. Zawierają one cukier złożony – rafinozę. W ludzkim organizmie brak enzymu, który mógłby go sprawnie rozłożyć do prostych i wchłanialnych substancji. Niestrawiona rafinoza w jelicie grubym jest fermentowana przez bakterie jelitowe. Produktem ubocznym tego procesu są gazy, które powodują wzdęcia.

Cebula i warzywa cebulowe

Cebula biała i czerwona oraz szczypior są źródłem trudno przyswajalnych cukrów złożonych. Ich wchłanianie w jelicie cienkim jest utrudnione lub w ogóle niemożliwe. Niestrawione substancje stanowią pożywkę dla bakterii ludzkiej mikrobioty jelitowej. Przeprowadzane przez nie procesy fermentacyjne są źródłem gazów.

Produkty mleczne

W niektórych przypadkach mleko i jego przetwory mogą doprowadzać do wzdęć. Dzieje się tak wówczas, gdy zawarta w tych pokarmach laktoza nie jest szybko rozkładana do prostych cukrów. Dotyczy to np. osób z nietolerancją laktozy, których organizm nie produkuje enzymu potrzebnego do jej trawienia, czyli laktazy. Ilość produkowanej laktazy zmniejsza się z wiekiem, więc osoby starsze również mogą odczuwać przykre wzdęcia po spożyciu produktów mlecznych.

Niektóre produkty mleczne, np. sery, zawierają dużą ilość tłuszczu, przez co taki pokarm zalega dłużej w żołądku i w jelitach. Może to opóźniać trawienie i powodować uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej i wzdęcia.

Czy można uniknąć wzdęć po jedzeniu?

Odpowiednie przygotowanie pokarmów może zmniejszyć ich potencjał wzdymający, więc nie musisz z nich całkowicie rezygnować. Przed spożyciem roślin strączkowych pozostaw je do moczenia i kilkukrotnie zmieniaj wodę. Gotowanie warzyw kapustnych zmniejsza ich właściwości wzdymające. Posiłki doprawiaj przyprawami, które wspomagają trawienie i zmniejszają nagromadzenie gazów w jelitach. Sięgnij po bazylię, kolendrę, tymianek i majeranek.  [2], [3] Pamiętaj również o wypijaniu minimum 2 l wody dziennie.

Sposoby na wzdęcia po jedzeniu

Możesz sięgnąć po herbatki o działaniu wiatropędnym. Dobrze sprawdzą się napary z ziół takich jak rumianek, mięta pieprzowa i koper włoski. Gdy doskwierają Ci wzdęcia, spróbuj nieco rozruszać ciało. Nawet mała dawka aktywności fizycznej pod postacią spaceru czy ćwiczeń rozciągających może poprawić pracę jelit, przyśpieszyć trawienie i usprawnić wydalanie gazów. Możesz również sięgnąć po apteczne leki na wzdęcia i uczucie pełności. Zawarta w nich substancja czynna to symetykon, który rozbija duże pęcherzyki gazu w jelitach na mniejsze i ułatwia ich usuwanie.

 

Bibliografia

[1]       A. Mari i in., „Bloating and Abdominal Distension: Clinical Approach and Management”, Adv Ther, t. 36, nr 5, s. 1075–1084, 2019, doi: 10.1007/s12325-019-00924-7.

[2]       S. Njoumi, M. Josephe Amiot, I. Rochette, S. Bellagha, i C. Mouquet-Rivier, „Soaking and cooking modify the alpha-galacto-oligosaccharide and dietary fibre content in five Mediterranean legumes”, International Journal of Food Sciences and Nutrition, t. 70, nr 5, s. 551–561, lip. 2019, doi: 10.1080/09637486.2018.1544229.

[3]       B. Larijani i in., „Prevention and Treatment of Flatulence From a Traditional Persian Medicine Perspective”, Iran Red Crescent Med J, t. 18, nr 4, s. e23664, sty. 2016, doi: 10.5812/ircmj.23664.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...