Jaki blender wybrać? Kluczowe parametry, które zapewnią ci sprzęt na lata

dodał: Redakcja
Blender to urządzenie, które – mimo że niepozorne – stanowi istotną pomoc w codziennym przygotowywaniu posiłków. Z jego pomocą nie tylko stworzymy zdrowe koktajle czy pyszne kremowe zupy, ale też domowe masło orzechowe, pasty kanapkowe czy pokruszymy lód do drinków. Jednak wybór odpowiedniego sprzętu często przysparza problemów, zwłaszcza, że na rynku dostępnych jest mnóstwo modeli różniących się parametrami i ceną. Jak zatem wybrać blender, który spełni nasze oczekiwania i posłuży nam przez lata? Oto kluczowe kwestie, które warto wziąć pod uwagę przed zakupem.
Ręczny, kielichowy, a może nutri?
Podstawową kwestią jaką należy wziąć pod uwagę przed zakupem blendera jest określenie naszych potrzeb i oczekiwań wobec tego rodzaju sprzętu. Na ryku możemy znaleźć kilka głównych rodzajów blenderów, które różnią się budową, funkcjonalnością i przeznaczeniem. Wiedząc na jakich właściwościach urządzenia nam zależy, jesteśmy w stanie wybrać odpowiedni model i uzyskać oczekiwany efekt.
Jednym z popularniejszych typów są blendery ręczne (pionowe) – smukłe urządzenia trzymane w dłoni i zakończone ostrzem. Ich zaletą jest możliwość rozdrabniania produktów w dowolnym naczyniu, łatwość czyszczenia i niewielki rozmiar, który ułatwia przechowywanie. Taki blender wymaga jednak manualnej obsługi i nie posiada wielu przydatnych programów. Z kolei blendery kielichowe (stacjonarne) oferują nam zwykle większą moc, różnorodne funkcje (np. kruszenie lodu) i możliwość jednorazowego blendowania większych ilości składników, jednak zajmują więcej miejsca i są zwykle trudniejsze w czyszczeniu. Na uwagę zasługują też blendery nutrii (znane też jako sportowe lub personalne), czyli poręczne urządzenia wyposażone w kielich przypominający bidon, w którym blenduje się składniki. Te kompaktowe urządzenia, pomimo mniejszych rozmiarów, oferują dużą moc i wielość dostępnych funkcji, a przy tym są proste w obsłudze i doskonale sprawdzają się w przypadku osób aktywnych, którym zależy na szybkim przygotowaniu koktajli i smoothie i możliwości zabrania ich ze sobą. Na rynku znajdziemy też bardziej zaawansowane rodzaje blenderów, np. próżniowe (większe i zwykle droższe modele, które odsysają powietrze przed blendowaniem i tym samym zapewniają potrawom dłuższą świeżość i lepsze walory odżywcze) czy wysokoobrotowe, które wyróżniają się bardzo dużą mocą i liczbą obrotów pozwalając tym samym na rozdrabnianie twardych składników (np. mielenie ziaren) oraz przygotowywanie bardzo gładkich koktajli. Ich wadą są jednak wysoka cena, duże rozmiary i głośna praca.
Moc silnika: serce każdego blendera
Niezależnie od tego na jaki rodzaj blendera się zdecydujemy, jednym z najważniejszych (o ile nie najważniejszym) parametrów, na który należy zwrócić uwagę przed zakupem, jest moc silnika.
„Im wieksza moc silnika w blenderze, tym będzie on wydajniejszy i lepiej poradzi sobie nawet z najtwardszymi składnikami bez ryzyka przegrzania. W przypadku blenderów ręcznych najlepiej sprawdzą się te o mocy minimum 500 – 600 W, natomiast blendery kielichowe powinny oferować co najmniej 1000 W, szczególnie jeśli planujemy kruszyć w nich lód lub przygotowywać gęste pasty, takie jak masło orzechowe”, podpowiada Anna Kubicka, Marketing & E-Commerce Manager Fast Poland, wyłącznego dystrybutora marki Sencor, producenta elektroniki użytkowej, w tym artykułów gospodarstwa domowego, na polskim rynku.
Obroty na minutę – szybkość ma znaczenie
Kolejnym kluczowym aspektem, który należy wziąć pod uwagę podczas zakupu blendera, jest prędkość obrotowa, podawana w obrotach na minutę (obr./min). Wysoka liczba obrotów pozwala na szybsze i dokładniejsze blendowanie produktów i tym samym zapewnia gładką konsystencję potraw. Dobry blender ręczny powinien osiągać do 20 000 obr./min, a kielichowy nawet do 30 – 35 000 obr./min.
Ilość i jakość noży – klucz do efektywnego blendowania
Kolejny aspekt decydujący o jakości urządzenia to ilość i rodzaj noży. Najlepiej, by były one wykonane ze stali nierdzewnej, która zapewnia nożom trwałość oraz wpływa na efektywność pracy. Blendery ręczne najczęściej posiadają noże z dwoma lub czterema skrzydełkami, podczas gdy modele kielichowe wyposażone są w nawet sześć ostrzy skierowanych w różne strony, co znacznie zwiększa wydajność urządzenia. Trwałość noży może dodatkowo zwiększyć specjalna powłoka, np. tytanowa, którą znajdziemy m.in. w blenderach Sencor SNB 4303BK czy Sencor SNB 6600BK. Powłoka ta zapobiega utracie enzymów i witamin, chroniąc składniki odżywcze przed utlenianiem. Dzięki temu potrawy zachowują maksymalną wartość odżywczą i świeżość.
Materiał wykonania i wygoda użytkowania
Na trwałość blendera w istotnym stopniu wpływa rodzaj materiału z jakiego został wykonany. Solidna obudowa ze stali nierdzewnej jest bardziej wytrzymała i łatwiejsza w utrzymaniu czystości niż plastikowa. Nie bez znaczenia pozostaje też intuicyjność obsługi blendera – modele wyposażone w czytelny panel sterowania ułatwią codzienne przygotowywanie potraw nawet osobom, które nie czują się mistrzami w kuchni, a wyświetlacz LCD pozwoli śledzić przebieg pracy urządzenia i regulować moc lub czas blendowania. Na wygodę użytkowania blendera ma też wpływ intuicyjność montażu i demontażu poszczególnych elementów (noży, kielicha) oraz łatwość utrzymania ich w czystości. Ponieważ ręczne mycie blendera może być czasochłonne, dobrze, aby nie tylko kielich, ale też noże, dodatkowe butelki czy zamykające je zakrętki można było myć w zmywarce.
Regulacja prędkości i dodatkowe funkcje
Kolejną cechą dobrego blendera, o której warto pamiętać wybierając konkretny model, jest możliwość regulowania prędkości. Płynna lub skokowa regulacja pozwala na precyzyjne dostosowanie pracy blendera do rodzaju rozdrabnianych produktów. Z kolei funkcja turbo oraz tryb pulsacyjny są szczególnie przydatne do szybkiego i efektywnego rozdrabniania twardych składników, jak orzechy czy lód.
Dodatkowe akcesoria – nie tylko gadżety
Myśląc o zakupie blendera warto zwrócić uwagę na dodatkowe akcesoria i funkcje urządzenia, które mogą znacząco podnieść komfort jego użytkowania. Wymienne końcówki takie jak trzepaczka, tarcza do szatkowania czy możliwość miksowania próżniowego to elementy, które mogą ułatwić gotowanie. W przypadku blenderów nutrii świetnym rozwiązaniem są dodatkowe butelki wykonane ze specjalnego tworzywa pozbawionego bisfenolu A (BPA), które doskonale sprawdzą się jako bidony sportowe i będą mogły być wykorzystywane także poza domem – w pracy, samochodzie, na rowerze, siłowni czy pikniku. Dobrze, gdy w zestawie z blenderem znajdą się minimum 2 butelki o różnych pojemnościach, najlepiej wyposażone w wygodne, zakręcane pokrywki z ustnikiem, które zapobiegną przypadkowemu wylaniu się zawartości. Tu na tle dostępnych na rynku modeli wyróżnia się blender nutrii Sencor SNB 4303BK, do którego producent dołączył dwie butelki (o pojemności 0,8 litra i 1,0 litra), wykonane z wyjątkowo wytrzymałego i bezpiecznego tritanu, który nie zawiera BPA, nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie przyjmuje zapachów ani smaków. Dzięki temu, że tworzywo to jest bardzo lekkie a jednocześnie odporne na uszkodzenia, butelki zdadzą egzamin w każdych warunkach, także podczas transportu.
Bezpieczeństwo użytkowania
Wybierając blender warto pamiętać, że poza efektywnym rozdrabnianiem potraw musi on jeszcze i zapewniać użytkownikom bezpieczeństwo stosowania. W przypadku blendera ręcznego warto upewnić się, że ma on ergonomiczny, antypoślizgowy uchwyt. Z kolei modele kielichowe powinny mieć stabilną podstawę lub specjalne, antypoślizgowe nóżki z przyssawkami, które zapewnią doskonałą stabilność urządzenia podczas pracy i wyeliminują ryzyko jego przesunięcia się czy przewrócenia, co gwarantuje bezpieczne użytkowanie sprzętu. Przed zakupem blendera dobrze też sprawdzić, czy posiada on mechanizm blokujący urządzenie w momencie, gdy nie zostało ono poprawnie zmontowane (taka opcję ma choćby blender kielichowy Sencor SNB 6600BK) oraz bezpiecznik termiczny, który zapobiega przeciążeniu silnika i w razie potrzeby wyłącza blender (jak w modelu Sencor SNB 4303BK).
Wielość dostępnych na rynku blenderów sprawia, że wybór idealnego urządzenia może być dla wielu osób nie lada trudnością. Zanim jednak zdecydujemy się na konkretny produkt, warto dokładnie zapoznać się z parametrami technicznymi oraz funkcjami jakie posiadają interesujące nas modele i dopiero na tej podstawie dokonać zakupu. Dzięki temu mamy większą szansę, że blender, który wybierzemy spełni nasze oczekiwania i posłuży nam przez długie lata, stając się niezastąpionym pomocnikiem w naszej kuchni.