Jak zrobić pyszne krokiety do wykwintnego barszczu?

11 grudnia 2012, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Chyba wszyscy z nas przygotowują wigilijny barszcz czerwony. A jak barszcz to i krokiety! Naleśniki z farszem są ich wspaniałym dodatkiem, żeby jednak były wyjątkowe dodajmy do nich ser żółty. Dzięki temu będą smaczniejsze, atrakcyjne dla oka i nie rozpadną się.

Przepyszne krokiety są wspaniałym dodatkiem wykwintnego barszczu. Na co dzień niewiele gospodyń je robi, ponieważ są dość czasochłonne. Mimo to, ich wykonanie jest banalnie proste, a efekty zdobędą serca wszystkich członków rodziny. – Wśród świątecznych dań, które podaje się z dodatkiem żółtego sera są m.in. śledź pod pierzynką, krokiety z pieczarkami i żółtym serem oraz pieczarki faszerowane mięsem i serem – mówi – Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Do przygotowania chociażby wspomnianych krokietów polecam ser żółty typu holenderskiego Gouda. Z pewnością uwydatni smak farszu i krokietów, a podgrzany będzie spajał danie – dodaje Ewa Polińska.

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

Składniki: naleśniki, składniki do farszu: pieczarki, cebula, ser żółty Gouda MSM Mońki, olej, sól i pieprz oraz jajko i bułka tarta.

Jak to zrobić: Najpierw usmaż naleśniki. Następnie umyj i oczyść pieczarki. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem do smaku, podsmaż na odrobinie oleju. Następnie do ostudzonej cebuli i pieczarek dodaj starty na grubych oczkach ser Gouda MSM Mońki. Całość dokładnie wymieszaj. Na uprzednio przygotowane naleśniki nałóż przygotowany farsz, zawiń, obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor, na średnim ogniu. Gotowe krokiety podawaj z barszczem czerwonym.

Dobra rada: Twoje naleśniki podczas zawijania pękają? Jest kilka sposobów, aby temu zaradzić. Przede wszystkim ciasto do krokietów powinno być nieco rzadsze niż to do naleśników, które nie będą zawijane. Same placki powinno się smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Nie można jednak dopuścić do tego, aby się przesuszyły. Zawijany naleśnik powinien być ciepły, wtedy jest najbardziej elastyczny. Dodany ser żółty Gouda MSM Mońki dodatkowo zawiąże wszystkie składniki i krokiet nie rozpadnie się.

file1355231634



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...