Jak zrobić pyszne koktajle – zostań ekspertem!

21 września 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Poznaj znaczenie niezwykle istotnych pojęć, aby zrozumieć świat owoców i warzyw oraz wiedzieć jak komponować składniki, aby koktajle były nie tylko smaczne, ale też zdrowe, łatwo przyswajalne i wzmacniające organizm.

grafika 1
Substancje fitoodżywcze

„Fito” pochodzi od greckiego słowa oznaczającego „roślinę”, czyli ogólnie oznacza składniki występujące w produktach pochodzenia roślinnego. Istnieje ponad 4000 odkrytych i zbadanych składników fitoodżywczych, jednak zwykle badacze skupiają się na najczęściej występujących, takich jak karotenoidy, kwas elagowy, flawonoidy, resweratrol, glukozynolany i fitoestrogeny. Substancje fitoodżywcze nie są niezbędne do życia, tak jak witaminy czy minerały, ale pełnią funkcje antyoksydacyjne i przeciwzapalne, czyli kluczowe dla zapobiegania chorobom przewlekłym. Składniki fitoodżywcze wspomagają odpowiednią pracę organizmu.

grafika 2

Aby zapewnić sobie bogactwo tych korzystnych substancji, należy spożywać różnorodne pokarmy. Na przykład, marchewki dostarczą nam karotenoidów, czerwone winogrona resweratrolu, borówki i truskawki flawonoidów, warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kapusta, czosnek i cebula dostarczą glukozynolanów, substancji chemicznych zawierających sulfur.

Biodostępność

Kiedy jedzenie zostanie posiekane na cząsteczki, zwiększa się jego powierzchnia zewnętrzna, dzięki czemu enzymy trawienne mają większy obszar do działania i rozkładania pożywienia do cząstek, które organizm przyswaja. Im mniejsza cząsteczka, tym większa absorpcja substancji odżywczych i więcej korzyści dla układu trawiennego. W rzeczywistości tylko część składników odżywczych jest całkowicie przetwarzana podczas procesu trawienia na formę przyswajalną. Zwiększenie tego potencjału następuje przy odpowiednim rozdrobnieniu cząstek pokarmu, a w tym może pomóc Ekstraktor Składników Odżywczych – NutriBullet 

grafika 3

Jak i dlaczego – zasada ekstrakcji składników z pożywienia

Ekstrakcja to proces wyodrębniania wartości odżywczych z owoców, warzyw, orzechów, nasion oraz innych produktów spożywczych. Wyjątkowe ostrza ekstrakcyjne NutriBullet  pracują w oparciu o działanie cyklonowe, dzięki czemu rozbijają strukturę twardych łodyg, ziaren i włókien, na bardzo małe cząstki, aby uwolnić zawarte w nich witaminy i minerały. Taka postać nasion, włókien, miąższu i skórek owoców oraz warzyw jest lekkostrawna i najlepiej przyswajalna przez organizm. Ekstrakcja zapewnia najwyższą jakość składników odżywczych, możliwych do uzyskania z produktów, które jemy na co dzień.

To wszystko, co musisz wiedzieć. Teraz możesz przygotowywać koktajle jak prawdziwy profesjonalista. Pamiętaj, że to co wkładasz do kielicha ma znaczenie. Korzystaj z tych informacji, podejmując codzienne decyzje dotyczące odżywiania i używaj tylko najzdrowszych produktów.

grafika 4