Poznaj znaczenie niezwykle istotnych pojęć, aby zrozumieć świat owoców i warzyw oraz wiedzieć jak komponować składniki, aby koktajle były nie tylko smaczne, ale też zdrowe, łatwo przyswajalne i wzmacniające organizm.
Substancje fitoodżywcze
„Fito” pochodzi od greckiego słowa oznaczającego „roślinę”, czyli ogólnie oznacza składniki występujące w produktach pochodzenia roślinnego. Istnieje ponad 4000 odkrytych i zbadanych składników fitoodżywczych, jednak zwykle badacze skupiają się na najczęściej występujących, takich jak karotenoidy, kwas elagowy, flawonoidy, resweratrol, glukozynolany i fitoestrogeny. Substancje fitoodżywcze nie są niezbędne do życia, tak jak witaminy czy minerały, ale pełnią funkcje antyoksydacyjne i przeciwzapalne, czyli kluczowe dla zapobiegania chorobom przewlekłym. Składniki fitoodżywcze wspomagają odpowiednią pracę organizmu.
Aby zapewnić sobie bogactwo tych korzystnych substancji, należy spożywać różnorodne pokarmy. Na przykład, marchewki dostarczą nam karotenoidów, czerwone winogrona resweratrolu, borówki i truskawki flawonoidów, warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kapusta, czosnek i cebula dostarczą glukozynolanów, substancji chemicznych zawierających sulfur.
Biodostępność
Kiedy jedzenie zostanie posiekane na cząsteczki, zwiększa się jego powierzchnia zewnętrzna, dzięki czemu enzymy trawienne mają większy obszar do działania i rozkładania pożywienia do cząstek, które organizm przyswaja. Im mniejsza cząsteczka, tym większa absorpcja substancji odżywczych i więcej korzyści dla układu trawiennego. W rzeczywistości tylko część składników odżywczych jest całkowicie przetwarzana podczas procesu trawienia na formę przyswajalną. Zwiększenie tego potencjału następuje przy odpowiednim rozdrobnieniu cząstek pokarmu, a w tym może pomóc Ekstraktor Składników Odżywczych – NutriBullet
Jak i dlaczego – zasada ekstrakcji składników z pożywienia
Ekstrakcja to proces wyodrębniania wartości odżywczych z owoców, warzyw, orzechów, nasion oraz innych produktów spożywczych. Wyjątkowe ostrza ekstrakcyjne NutriBullet pracują w oparciu o działanie cyklonowe, dzięki czemu rozbijają strukturę twardych łodyg, ziaren i włókien, na bardzo małe cząstki, aby uwolnić zawarte w nich witaminy i minerały. Taka postać nasion, włókien, miąższu i skórek owoców oraz warzyw jest lekkostrawna i najlepiej przyswajalna przez organizm. Ekstrakcja zapewnia najwyższą jakość składników odżywczych, możliwych do uzyskania z produktów, które jemy na co dzień.
To wszystko, co musisz wiedzieć. Teraz możesz przygotowywać koktajle jak prawdziwy profesjonalista. Pamiętaj, że to co wkładasz do kielicha ma znaczenie. Korzystaj z tych informacji, podejmując codzienne decyzje dotyczące odżywiania i używaj tylko najzdrowszych produktów.