Jak zrobić chrupiące bezy? Ten składnik zmienia wszystko

Avatar photo
14 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Wyjątkowy smak bezy sprawia, że ma ona wielu miłośników nie tylko wśród dzieci. Każdy, kto choć raz piekł ją samodzielnie, wie, jak wielka to sztuka. Często mimo naszych wysiłków beza szybko opada po upieczeniu i nie prezentuje się tak, jak oczekiwaliśmy. Jak zapobiec tej kulinarnej wpadce?

Przygotowanie tego smakowitego deseru wymaga dużej znajomości trików, które sprawią, że wyjdzie perfekcyjnie. Doświadczone panie domu mają swoje sposoby, aby osiągnąć znakomity efekt dzięki odpowiedniemu przepisowi. Im większa jest beza, tym bardziej jesteśmy dumni ze swojego wypieku. Niewiele osób jednak wie, co warto dodać do niej, aby zawsze udawała się i zachwycała nie tylko smakiem, ale też wyglądem.

BEZY

Pamiętaj o tym przy pieczeniu bezy

Delikatność bezy to najlepszy wyznacznik kulinarnych właściwości tego deseru. Aby osiągnąć taki rezultat, warto poznać kilka sposobów, które wypracowano przez lata eksperymentów. We Francji postawiono na przygotowywanie tego deseru w najprostszy możliwy sposób, a więc z użyciem tylko dwóch składników. Łączono więc białka jajek z cukrem i ubijano je aż do uzyskania piany o delikatnej strukturze. Jajka i cukier powinny mieć temperaturę pokojową, więc trzeba nieco odczekać po wyjęciu jajek z lodówki. Cukier należy dodawać stopniowo pomiędzy kolejnymi etapami ubijania jajek, dbając, by kolejne łyżki cukru były całkowicie rozpuszczone, zanim będą dodane kolejne. Bezy powinny trafić do rozgrzanego już piekarnika i powinny być pieczone w temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza przez ok. 90 minut. Po tym czasie należy pozostawić bezy wewnątrz piekarnika, aż same ostygną.

Dzięki tym dodatkom beza nie opadnie

Unikanie szoku termicznego o upieczeniu to tylko jeden ze sposobów, aby beza zachowała swoją odpowiednią strukturę. Innym bardziej skutecznym trikiem jest dodanie 1 łyżeczki soku z cytryny podczas ubijania białek z cukrem. To sprawi, że piana finalnie będzie bardziej jednolita, a cukier dokładniej się rozpuści. Niektórzy polecają także dodatek niewielkiej ilości skrobi ziemniaczanej, która również zadba o to, aby beza nie opadła. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastosować te dwa sposoby jednocześnie, wzmacniając w ten sposób końcowy rezultat. Nie należy też przekraczać temperatury 100 stopni Celsjusza przy pieczeniu. Dzięki temu beza nabierze właściwego koloru, a cukier nie ulegnie karmelizacji.

Samodzielne pieczenie bezy to prawdziwe wyzwanie, które daje jednak mnóstwo satysfakcji. Poszukując przepisu na jej idealną wersję, warto odwołać się do trików, które zapewnią najlepszy efekt. Tak przygotowany wykwintny deser z pewnością zachwyci domowników i gości, a jego przygotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością, zawsze kończąc się sukcesem.