Jak zmienić nawyki żywieniowe, aby czuć się dobrze? Zacznij od pełnowartościowego śniadania!
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma fundamentalny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie prawidłowych nawyków żywieniowych. Jednym z nich jest spożywanie pełnowartościowego, zapewniającego energię na cały dzień śniadania. Co warto wiedzieć o tym pozornie powszechnie znanym posiłku?
Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?
Wielu z nas podejmuje na co dzień różnego rodzaju działania mające na celu zachowanie zdrowia na długie lata. Dobrym rozwiązaniem jest aktywność fizyczna, porzucenie używek, a na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń – ubezpieczenie na życie z Warta. Niemniej jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że do najważniejszych elementów zdrowego stylu życia należy spożywanie śniadań. Powinny być one pełnowartościowe, dostarczając tym samym energii na cały poranek. Śniadanie pozwala wyrównać poziom cukru we krwi, przez co nie czujemy się ospali. Zapobiega również napadom wilczego głodu, który powoduje przyjmowanie nadprogramowej liczby kalorii. W dodatku ataki głodu przyczyniają się do tego, że spożywamy duże ilości słodyczy oraz produktów przetworzonych. Innymi słowy, aby zaspokoić apetyt, sięgamy po wszystko, co tylko mamy pod ręką.
Z czego składa się zdrowe śniadanie?
Jogurt z płatkami kukurydzianymi, jajecznica na maśle, a może kanapki z wędliną i pomidorami? Niektórzy uważają, że o poranku możemy pozwolić sobie na więcej, dlatego nie przywiązują większej wagi do tego, co znajduje się na ich talerzach. Rzeczywiście, w ciągu dnia zdążymy spalić nadprogramowe kalorie, ale mimo tego warto przyjrzeć się temu, co spożywamy o poranku. Zdrowe śniadanie składa się z białka, tłuszczów, węglowodanów złożonych i dużej dawki witamin.
Możemy więc pozwolić sobie na:
- kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z masłem, chudą wędliną i warzywami,
- musli lub owsiankę na mleku czy jogurcie – najlepiej z dodatkiem miodu i świeżych owoców,
- omlet lub jajecznicę z warzywami,
- pełnoziarniste gofry lub naleśniki z dodatkami.
Do śniadania warto wypić zieloną herbatę, zastępując nią kawę. Dodaje energii, a jednocześnie dostarcza organizmowi wielu cennych składników. Ciekawym dodatkiem będzie również szklanka świeżo wyciśniętego soku z warzyw i owoców. Każdego dnia warto zmiksować ze sobą inne składniki, tak aby świeże soki nigdy się nam nie znudziły.
Zjedz śniadanie i poczuj różnicę!
W weekendy większość z nas pozwala sobie na długie, leniwe śniadania. Jednak w tygodniu zwyczajnie nie mamy na nie wystarczająco dużo czasu. Warto wstać 15 minut wcześniej i zjeść najważniejszy posiłek dnia, dodając sobie energii. Różnicę można poczuć od razu. Pamiętajmy jednak, aby po pierwszym posiłku kolejny spożyć najpóźniej po 5 godzinach, utrzymując tym samym odpowiedni poziom cukru we krwi. Podejmowanie działań prewencyjnych, mających na celu minimalizowanie ryzyka zachorowania oraz takich, które zabezpieczają nas i bliskich (dobry przykład to ubezpieczenie rodziny) jest niezwykle istotne. Niemniej jednak proste nawyki dnia codziennego również mogą przyczynić się do poprawy jakości życia i naszego zdrowia. Nie zapominajmy o śniadaniu, nawet jeśli pozornie nie czujemy głodu. Ten z pewnością zacznie nam dokuczać już około 2 godzin po przebudzeniu i sprawi, że nasze menu stanie się przypadkowe – ze stratą dla naszego zdrowia.
Artykuł sponsorowany