Jak zdrowo grillować?

9 czerwca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Porady ekspertów

Wiele smacznych i przez wielu lubianych potraw niekoniecznie musi służyć naszemu zdrowiu. Inaczej może być z żywnością przygotowywaną na grillu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku prostych zasadach, z którymi można zapoznać się w poradniku ekspertów Knorr: szefa kuchni i żywieniowca.

Piotr Murawski szef kuchni Knorr_small

Po pierwsze – wszystko z rusztu dobre, ale nie wszystko dobre na ruszt
Grillować można w zasadzie wszystko: mięsa, ryby, warzywa czy nawet owoce. Pamiętać trzeba o kilku ogólnych zasadach dotyczących żywności, ale i także specyficznych dla tej formy obróbki termicznej. Oto kilka wskazówek żywieniowca marki Knorr, Iwonny Niegowskiej.

iwonna-niegowska-specjalista-zywienia-marki-knorr1

Należy korzystać z możliwie świeżych produktów i surowych mięs. Peklowane mięsa, czyli te konserwowane saletrą, nie nadają się na rożen, albowiem w trakcie grillowania ulega ona rozkładowi i powstają szkodliwe dla zdrowia związki.
Mięso z grilla nie potrzebuje tłuszczu, bo na rożnie wypala się ten znajdujący w samym mięsie, obniżając jego kaloryczność. Nie ma więc konieczności dodawania choćby oleju czy oliwy.
Wiele osób stara się minimalizować obecność soli w swojej diecie. Przygotowując dania z rusztu i używając w tym celu kompozycji suszonych ziół i przypraw, mamy możliwość obniżenia jej zawartości w spożywanych daniach.
Warzywa i owoce są ważną częścią każdego dania i nie powinno ich zabraknąć także w trakcie grillowej uczty. Tym bardziej, że ruszt daje możliwość obróbki termicznej warzyw i owoców, zachowując większość składników odżywczych.
Zbyt długie pieczenie mięsa może doprowadzić do jego wysuszenia (co spowoduje utratę smakowitości, a także części składników odżywczych i ciężkostrawność), a w najgorszym razie przypalenie i powstanie w zwęglonych miejscach rakotwórczych związków.

Jak włączyć do grillowego menu warzywa i owoce? Oto propozycja Iwonny Niegowskiej, żywieniowca Knorr:
Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Trudność: łatwe

Składniki:
200 świeżego tuńczyk
2 łyżki Sosu Chilli Hellman’s
1 łyżka Przyprawy uniwersalna Delikat Knorr
1 cukinia
100 g świeżego ananasa
1 papryka czerwona
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
pęczek świeżej kolendry
1 łyżka sezamu
drewniane patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:
1. W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, dodaj pokrojoną drobno kolendrę oraz sos Chilli Hellman’s.
2. Rybę pokrój w kawałki 3×3 cm i zanurz w przygotowanej marynacie.
3. Cukinię pokrój w grube plastry, a paprykę oraz ananasa w nieduże kawałki – posyp je przyprawą Knorr. Wszystkie składniki: rybę, cukinię, paprykę oraz ananasa nadziewaj na przemian na drewniane patyki.
4. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu. Smaż po 4-5 minut z obu stron.
5. Sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe szaszłyki posyp sezamem i podawaj z chrupiącą sałatą.

Rada szefa kuchni: Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.

Knorrjakzdrowo

Po drugie – jak grillować, aby było bezpiecznie dla zdrowia
Istnieje wiele rodzajów urządzeń służących do grillowania. Stosunkowo niewielka kwota przeznaczona na zakup grilla pozwoli cieszyć się jedzeniem z rusztu przygotowanym na świeżym powietrzu. Bez względu na cenę i rodzaj grilla istnieje kilka reguł, o których należy pamiętać przy każdym rozpalaniu. Przypomina je Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Niektóre brykiety mogą w trakcie spalania wydzielać niebezpieczne związki, dlatego najlepiej zastąpić je węglem drzewnym lub drewnem pochodzącym z drzewa liściastego. Dym z drzew owocowych może nadać potrawom wyjątkowego aromatu.
Jeśli konieczne jest użycie podpałki na bazie środków wysoce łatwopalnych, należy zrobić to tylko jednorazowo, przy rozpalaniu, i odczekać, aż się całkowicie wypali. Nie wolno jej dodawać w trakcie pieczenia.
Ruszt powinien być dokładnie wyczyszczony przed każdym użyciem, aby uniknąć osadzania się starego tłuszczu, który ponownie spalany mógłby wytwarzać trujące substancje.
Aluminiowe tacki pomogą to ryzyko zniwelować i jednocześnie zapobiegną skapywaniu tłuszczu na rozżarzone węgle.

Grill&Travel – grillujemy dookoła świata
A już od 27 kwietnia skompletowanie wszelkich potrzebnych na grilla produktów jest jeszcze prostsze. Wtedy ruszyła akcja „Grill and Travel” marek Knorr i Hellmann’s. W sklepach w jednym miejscu są wyeksponowane produkty dedykowane do dań z grilla – mieszanki przypraw i sosy sałatkowe Knorr oraz sosy Hellmann’s. Dzięki temu z łatwością odnajdziemy produkty, które pomogą nam idealnie doprawić mięso, przygotować sałatki oraz podać doskonałe sosy do dań z grilla. Ponadto przy zakupie tych produktów za minimum 10 złotych możemy wziąć udział w narodowej loterii – codziennie ktoś wygra grill marki Weber, a co 2 tygodnie będziemy mieli szansę wygrać 10 000 złotych. To mogą być naprawdę udane wakacje – wygrana pozwoli odbyć wspaniałą kulinarną podróż i posmakować kuchni świata. A planującym grillowe menu z pomocą przyjdą też szefowie kuchni Knorr. Co tydzień na portalu przepisy.pl będą pojawiać się nowe przepisy na dania z grilla inspirowane kuchniami z całego świata, m.in. europejską, amerykańską, meksykańską, śródziemnomorską. Smacznego!