Tytuł prezentowanej tu książki jest zgodny z pytaniem, które codziennie zadaje sobie wiele osób, chcących, by ich pożywienie było przede wszystkim źródłem zdrowia. Gotując tylko dla siebie zapewne łatwiej to osiągnąć, jednak kiedy mamy na celu również zaspokojenie gustów kulinarnych naszej rodziny, sprawa nie przestaje być taka prosta.
Dr Mark Hyman od lat promuje zdrowe odżywianie, a jako praktykujący lekarz wdraża jego zasady w leczeniu swoich pacjentów. W swoim poradniku, który jest jednocześnie książką kucharską, zbiera wszystkie informacje, które są istotne z punktu widzenia osób pragnących zmienić styl odżywiania na zdrowy i prowadzący do pokonania istniejących już chorób. Przekazuje tu także swoją filozofię żywienia, zachęcając czytelników, by zainspirowali się nią w tworzeniu własnych, zdrowszych zasad układania codziennego jadłospisu. Podstawą swojej ksiażki czyni dążenie do tworzenia prawdziwego jedzenia ze zdrowych składników – wbrew telewizyjnym reklamom promującym szybkie w przygotowaniu dania z puszki czy torebki. Uczy sztuki właściwego wyboru produktów spożywczych i rezygnowania z wygody na rzecz codziennego niewielkiego wysiłku włożonego w zdrowe gotowanie, który przy okazji jest długofalową inwestycją w zdrowie.
Obserwując statystyki zapadania na choroby cywilizacyjne w ostatnich dziesięcioleciach nie sposób oprzeć się wrażeniu, że za wiele z nich jest odpowiedzialny przede wszystkim styl odżywiania pacjentów. Dlatego odpowiedzialny lekarz powinien skupić się nie tylko na leczeniu objawów, ale także na edukowaniu swoich podopiecznych, by przywrócić im komfort życia i zapobiec kolejnym schorzeniom. Taka jest właśnie misja dr Hymana – człowieka, który postanowił zebrać swoje przepisy i te, które przekazali mu znajomi, by dać nam wskazówkę, jak należy gotować w czasach naznaczonych codzienną bieganiną i rosnącą popularnością fast foodów. Autor wypowiada tym samym wojnę machinie marketingowej, która od lat ma za zadanie przekonać społeczeństwo, że wartość jedzenia zaczyna się na tym, jak szybko je przygotujemy, a kończy na jego atrakcyjnym wyglądzie.
Masowa produkcja żywności wyrządziła wiele szkód w jej jakości, a coraz większa zawartość konserwantów i dodatków chemicznych powoduje, że zdrowie konsumentów jest na ostatnim miejscu wśród priorytetów wielkich koncernów spożywczych. Na półkach sklepowych jest coraz mniej produktów nadających się do jedzenia bez obaw o ich skutki uboczne. Alternatywą może być stworzona przez autora w nieco humorystycznych okolicznościach dieta pegańska – czyli połączenie diet: wegańskiej i paleo. Z tej książki dowiecie się, na czym ona polega, dlaczego jej stosowanie zapewnia spektakularną utratę wagi i dlaczego jest ona najlepszym sposobem na walkę z prawdziwymi przyczynami chorób przewlekłych.
Jak przystało na książkę kucharską, część teoretyczna to wstęp do części praktycznej, czyli przepisów. Stanowią one połączenie zalet diety wegańskiej i diety naszych przodków z okresu paleolitu – czyli nie ryzykujemy tu ani niedoboru niektórych składników odżywczych, ani monotonii posiłków. Dodatkowo wyzwolimy się z uzależnienia od cukru i ograniczymy spożycie mięsa zwiększając udział produktów roślinnych w naszym menu. Przepisy są zilustrowane pięknymi, kolorowymi zdjęciami potraw, które nie tylko wspaniale smakują, ale też wzmacniają odporność i zapobiegają zachorowaniu np. na choroby autoimmunologiczne. Przy okazji dowiadujemy się, jaką technologię gotowania najlepiej stosować, by wydobyć z potraw to, co najlepsze i ustrzec się przed utratą witamin, a także przed tworzeniem się szkodliwych substancji w jedzeniu.
Spędziłam z tą książką cały weekend w kuchni, by przetestować kilka przepisów i każda z potraw urzekła mnie bogactwem smaku i aromatu. Czasem połączenie składników jest zaskakujące, jak np. w sałatce z kurczakiem i sosem z granatu. Chrupiące frytki marchewkowe z pesto bardzo przypadły do gustu mojej siostrze, która nie je mięsa, a kakaowo-orzechowe kuleczki szybko zniknęły za sprawą dzieciaków:) Zapraszam także Was do pełnej zdrowia podróży kulinarnej wraz tą książką, w której znajdziecie przepisy na zdrowe dania obiadowe, desery, napoje, sałatki i przekąski. Sprawdźcie już dzisiaj, jak można gotować smacznie i zdrowo, przy okazji ograniczając cukier, gluten i mięso!
Agnieszka
Dziękujemy Wydawnictwu Vital za egzemplarz do recenzji – książka jest dostępna TUTAJ
Redakcja