Jak zadbać o naturalną odporność w czasach pandemii?
Co warto jeść, aby czuć się lepiej?
Od czego zacząć zakupy zdrowej żywności? Jak zapewnić sobie zdrowe menu na każdy dzień, a przez to wzmocnić organizm? Początki tej drogi mogą być nieco chaotyczne, jednak wraz z biegiem czasu, zdrowe zakupy staną się coraz prostsze. Przeglądanie internetu jest o tyle korzystne, że można dać sobie czas.
Nikt nas nie goni. Możemy zajrzeć na każdą stronę, w każdą zakładkę, poczytać o interesujących nas produktach a nawet nawiązać kontakt z prośbą o pomoc. Można także znaleźć dietetyka, który pomoże w ułożeniu planu żywienia na pierwszy miesiąc. Później można podziałać już bardziej intuicyjnie, na bazie zebranych doświadczeń i wiedzy na temat osobistych preferencji smakowych czy samopoczuciu po spożyciu określonej rzeczy. Polecamy sklep ekologiczny – stragan zdrowia.
Jeśli przez lata nie dbaliśmy o to, co jemy, warto zrobić sobie kompleksowe badania krwi, które dadzą jasny sygnał, czy wszystko jest w normie. Osoby, które jedzą wyłącznie przetwarzane jedzenie, często mają niedobory żelaza i magnezu. Najlepiej spożywać ją w połączeniu z witaminą K2.
Coraz częściej mówi się także o konieczności ograniczenia potraw mięsnych. Bo chociaż mięso samo w sobie jest ogromną wartością dla organizmu, obecnie spożywamy go zdecydowanie zbyt dużo. W konsekwencji dochodzi do obciążenia pracy układu pokarmowego, zwłaszcza wątroby i jelit. Wszelkie przeciążenia organizmu nie wpływają pozytywnie na jego zdrowie, ponieważ zabierają mu cenną energię, którą mógłby spożytkować na coś zupełnie innego. Co dla przykładu?
Wolne rodniki – dlaczego są szkodliwe?
Każdy z nas słyszał choćby raz hasło: “wolne rodniki”. Tylko czy każdy wie czym one w istocie są? To ważne, ponieważ nasz organizm zmaga się z nimi niemal każdego dnia. W dużym skrócie, wolne rodniki uszkadzają nasze zdrowe komórki. Uderzają wszędzie – w komórki nerwowe, komórki budulcowe itp. W konsekwencji narażają nas na wielopłaszczyznowe szkody.
Przyspieszenie procesu degradacji kolagenu, osłabienie układu immunologicznego. To tylko część konsekwencji ingerencji wolnych rodników. Nasz organizm nieustannie się z nimi mierzy, ale gdy brakuje mu mocy, przegrywa. Dlatego ważne jest, aby zarówno w diecie, jak i stosowanej pielęgnacji ciała i włosów były obecne tzw. antyoksydanty.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) neutralizują wolne rodniki i uniemożliwiają im penetrację zdrowych komórek. Składniki o działaniu przeciwrodnikowym można znaleźć m.in. w żurawinie, borówce, aronii, owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce a nawet kakao. Są także obecne w niektórych roślinach, jak: pokrzywa, lukrecja, pietruszka, zielona herbata, szpinak czy sałata.
Składniki o silnym działaniu antyrodnikowym są obecne m.in. w: witaminach (C,E), karotenie, likopenie, luteinie, kwasie ferulowym, rutynie, kwasie kawowym, luteolinie, kwercetynie, cyjanidynie czy kwasie galusowym.
Zadbaj o zdrowie psychiczne
Kolejnym i w tym momencie ostatnim czynnikiem, będącym składową holistycznego podejścia do zdrowia, jest psychika. Żyjąc w nieustannym stresie, nasz organizm po prostu słabnie. Początkowo daje niewinne sygnały, aż w końcu zupełnie “odpuszcza”. Dlatego to bardzo ważne, jak żyjemy na co dzień, z kim mamy do czynienia i jaką wymieniamy między sobą energię.
Szczególnie w czasach pandemii powinniśmy zadbać o tzw. higienę psychiczną. Dlatego czasem warto odpuścić, przeprowadzić się, zmienić towarzystwo lub dać sobie chwilę na wejrzenie w siebie. To nie jest łatwe, aby zauważyć, że niepowodzenia mogą mieć swój początek… w nas.
Jesteśmy skomplikowanym konstruktem duchowo-cielesnym. Wszelkie, nawet z pozoru nieistotne zaniedbania, mogą przełożyć się na mocno odczuwalne konsekwencje. Warto o tym pamiętać i zadbać o siebie. Zwłaszcza teraz, gdy szczegóły mogą kompletnie zdominować nasze życie. Jak ten mały, niewidoczny gołym okiem wirus, który poruszył całym światem.