Jak Yerba Mate wpływa na zdrowie człowieka

6 marca 2017, dodał: AnnaK00994
Artykuł zewnętrzny

Napojem, który w ostatnim czasie bardzo zyskuje na popularności jest Yerba Mate. Dzięki swoim charakterystycznym właściwościom, Yerba dodaje energii i pobudza organizm w skutek czego wiele osób zamienia tradycyjną kawę na codzienne picie tego naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Zdania są jednak podzielone, niektórzy mają wątpliwości dotyczące korzystnego wpływu naparu na zdrowie człowieka. Wielu z nich twierdzi nawet że, susz w połączeniu z gorącą wodą wytwarza narkotyk, który wzbudza w organiźmie pobudzające skutki. Istnieją również podejrzenia, że codzienne picie napoju ma właściwości rakotwórcze, wielokrotnie wykonane badania nie potwierdzają jednak jego szkodliwości a wręcz przeciwnie, potwierdzają pozytywny wpływ działania.

W skład Yerba Mate wchodzą:

  • Teobromina,
  • Kofeina,
  • Polifenole,
  • Minerały (magnez, potas, chrom, cynk)
  • Witaminy (A, C, B complex, H, PP)
  • Saponiny.

Właściwości zdrowotne:

  • Napar zawiera składnik, który zapobiega rozwojowi bakterii jamy ustnej.
  • Systematyczne picie Yerby wspomaga odchudzanie, najlepszy efekt uzyskiwany jest w połączeniu z guaraną i damianą. Składniki te wpływają korzystnie na odpowiednią przemianę materii oraz przedłużenie czasu uczucia sytości. Jeśli pijemy napar i uprawiamy sport, dużo szybciej spalimy kalorie, opóźnimy czas zbierania się kwasu mlekowego oraz poprawimy wydajność układu krążenia. Znaczna utrata wagi zauważalna jest po ok. 50 dniach.
  • Wyostrzenie i pobudzenie umysłu, poprawa spostrzegawczości, wspomaga dokładność i dodaje energii.
  • Stymuluje system nerwowy.
  • Korzystnie wpływa na poprawę pracy jelit, niweluje problemy żołądkowo-jelitowe, wspomaga wydzielanie żółci.
  • Działanie przeciwnowotworowe.
  • Działanie przeciwzapalne.
  • Znacznie obniża poziom cholesterolu we krwi.

UWAGA!

Zbyt częste picie naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, prowadzi do znacznej utraty wody z organizmu. W wielu przypadkach ma to nie korzystny wpływ na stawy a nawet prowadzi do ich uszkodzenia. Pomimo wielu zalet należy zachować umiar w piciu Yerby żeby nie przesadzić.
Inne walory wyjątkowego suszu

Oczyszczające właściwości

Problem zanieczyszczenia organizmu najczęściej dotyczy mieszkańców dużych miast, gdzie codziennie narażeni jesteśmy na działanie wielu zanieczyszczeń. Wdychane powietrze, porównywane jest do wypalenia kilku paczek papierosów dziennie. Ostrokrzew Paragwajski w postaci naparu wspomaga usuwanie toksyn z krwioobiegu i organów wewnętrznych. Dzięki niemu, wieczorny spacer po mieście lub przejażdżka rowerem po ulicach Krakowa przyniesie jedynie pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Właściwości wzmacniające włosy skórę i paznokcie

Przeprowadzone badania wykazują, że picie Yerby wzmacnia włosy i paznokcie a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Wpływają na to przede wszystkim witamina A i E oraz ogromna ilość przeciw utleniaczy, które hamują proces starzenia tkanek.

Zadziwiający wpływ na samopoczucie

Nie wiele osób jest świadomych tego, że Yerba Mate poprawia nam humor. Inaczej mówiąc działa jak naturalny, pozbawiony chemii i dodatków antydepresant. Systematyczne picie naparu uspokaja i pozwala na spojrzenie na dany problem z innej strony a co za tym idzie nabieramy dystansu i stanowczo rzadziej się denerwujemy. Działanie tego typu jest długofalowe. Kojące działanie ostrokrzewu paragwajskiego pozwoli na dużo spokojniejsze a co ciekawe, efektywniejsze wykonywanie codziennych obowiązków zawodowych.

Znaczenie temperatury wody do parzenia Yerby

Na wielu stronach internetowych i poradnikach znajdziecie informacje o odpowiedniej temperaturze wody, używanej do zalewania suszu. Tak na prawdę Yerbę można parzyć wodą o każdej temperaturze, napary będą się jednak róznić. Niżej przeczytasz o właściwościach Yerby parzonej w niskich i wysokich temperaturach i będziesz mógł wybrać rozwiązanie odpowiednie dla siebie.

  • Woda zimna i zmrożona – Zalewanie suszu w ten sposób daje nam efekt tak zwanego terere czyli zimnej Yerby idealnej na letnie upalne dni. W smaku i zapachu będzie zdecydowanie łagodniejsza a pijącemu zapewni efekt orzeźwienia, ochłodzenia i pobudzenia.
  • Woda letnia (temperatura ok. 30-40*C) – Otrzymujemy delikatny smak naparu. Aby dostać odpowiednią dawkę kofeiny, zależy wydłużyć czas zanurzania suszu w wodzie.
  • Woda ciepła (temperatura ok. 50-60*C) – Napar o delikatniejszych właściowościach pobudzających. Idealny do picia wczesnym wieczorem.
  • Woda gorąca (temperatura ok. 70-80*C) – Parząc w ten sposób otrzymujemy tradycyjną Yerba Mate o najlepszych właściwościach. Dodaje nam mocnego kofeinowego kopa i posiada długotrwałe działanie.
  • Woda gorąca (temperatura ok. 90*C) – Otrzymujemy szybko zaparzoną Yerbę – czas parzenia to ok 1 minuta, po tym czasie najlepiej przelać napar przez sitko, dłuższe parzenie będzie nasilać gorycz przygotowywanego napoju.
  • Świeżo zagotowana woda nie jest raczej zalecana do parzenia suszu z ostrokrzewu paragwajskiego, można to jednak zrobić pamiętając, że jest to czas zaledwie kilku-kilkunastu sekund. Odpowiedni smak, parząc w ten sposób otrzymują tylko doświadczeni Yerbo-pijacze.

Mówiąc krótko, nie ma się czego obawiać. Yerba Mate to napój, którym śmiało można zastąpić codzienną kawę. Jeżeli nie koniecznie odpowiada Ci smak czystej Yerby bez dodatków, możesz zastąpić ją „herbatką” smakową, którą bez problemu znajdziesz w sklepach. By zapoznać się z różnorodnością oferowanych, smakowych naparów Yerba Mate, kliknij w to miejsce, w ten sposób błyskawicznie znajdziesz się na stronie internetowej zaufanego sklepu dla pijaczy tego napoju.

Wpływ ostrokrzewu paragwajskiego na nasz organizm jest pozytywny. Właściwości suszu nie tylko dodają energii ale również poprawiają nasz układ odpornościowy, pokarmowy, nerwowy i krążenia. Odpowiednie dawkowanie redukuje nadmiar wody w organiźmie co znacznie hamuje pojawianie się cellulitu i uczucia obrzmienia. Osoby pijące Yerbe dużo pozytywniej patrzą na świat, dużo efektywniej wykonują swoje obowiązki i zawsze są gotowe do działania.