Jak wyjąć babkę z formy bez uszkodzenia jej? 2 sprawdzone sposoby
Jak wyjąć babkę z formy aby jej nie uszkodzić?
Pozostaję w temacie bab, babek, babeczek. Jeśli choć raz miałyście tę przyjemność, aby piec babkę wiecie, że wyjęcie jej z formy wcale nie jest prostym zadaniem. Dzisiaj przedstawię Wam moje dwa sposoby, jak to sobie ułatwić. A jeśli jeszcze nie macie pomysłu na babkę to odsyłam Was do mojego przepisu, który opublikowałam TUTAJ.
babka wielkanocna
SPOSÓB NR 1:
mocne natłuszczenie formy margaryną lub masłem. Jeśli nie macie odpowiedniego pędzelka możecie to nawet zrobić palcem. Zadbajcie jednak o to, aby forma była obficie i dokładnie wysmarowana.
Jeśli już będziecie pewni, że forma jest dobrze natłuszczona, włóżcie ją do lodówki, aby margaryna się schłodziła i zastygła. Dzięki temu nie połączy się z ciastem, a sprawi, że będzie ono odchodzić od brzegów.
SPOSÓB NR 2:
wyjętą z piekarnika babkę ostudźcie. Kiedy będzie już chłodna, przykładajcie do formy ścierkę zamoczoną w zimnej wodzie.
Oczywiście niezależnym sposobem pozostaje wysypanie natłuszczonej formy bułką tartą, grysikiem, kokosem czy mąką. Ja jednak w przypadku babek unikam tego. Chcę aby brzegi były gładkie, aby nic do nich nie przylegało. Dzięki wykorzystaniu obu powyższych sposobów jednocześnie, mogę cieszyć się gładkimi i pięknymi babkami.
Moje babki udekorowałam lukrem (na zdjęciach lukier jeszcze jest niezastygnięty) i kolorowymi cukierkami.
Przepis na babkę cytrynową z majonezem TUTAJ.
Jakie są Wasze sposoby na babki? :)