Jak wyjąć babkę z formy bez uszkodzenia jej? 2 sprawdzone sposoby

1 kwietnia 2021, dodał: Zakrecona
Artykuł zewnętrzny

Jak wyjąć babkę z formy aby jej nie uszkodzić?

Pozostaję w temacie bab, babek, babeczek. Jeśli choć raz miałyście tę przyjemność, aby piec babkę wiecie, że wyjęcie jej z formy wcale nie jest prostym zadaniem. Dzisiaj przedstawię Wam moje dwa sposoby, jak to sobie ułatwić. A jeśli jeszcze nie macie pomysłu na babkę to odsyłam Was do mojego przepisu, który opublikowałam TUTAJ.

babka wielkanocna

SPOSÓB NR 1:

mocne natłuszczenie formy margaryną lub masłem. Jeśli nie macie odpowiedniego pędzelka możecie to nawet zrobić palcem. Zadbajcie jednak o to, aby forma była obficie i dokładnie wysmarowana.

Jeśli już będziecie pewni, że forma jest dobrze natłuszczona, włóżcie ją do lodówki, aby margaryna się schłodziła i zastygła. Dzięki temu nie połączy się z ciastem, a sprawi, że będzie ono odchodzić od brzegów.

SPOSÓB NR 2:

wyjętą z piekarnika babkę ostudźcie. Kiedy będzie już chłodna, przykładajcie do formy ścierkę zamoczoną w zimnej wodzie.

Oczywiście niezależnym sposobem pozostaje wysypanie natłuszczonej formy bułką tartą, grysikiem, kokosem czy mąką. Ja jednak w przypadku babek unikam tego. Chcę aby brzegi były gładkie, aby nic do nich nie przylegało. Dzięki wykorzystaniu obu powyższych sposobów jednocześnie, mogę cieszyć się gładkimi i pięknymi babkami.

Moje babki udekorowałam lukrem (na zdjęciach lukier jeszcze jest niezastygnięty) i kolorowymi cukierkami.

Przepis na babkę cytrynową z majonezem TUTAJ.

Jakie są Wasze sposoby na babki? :)