Sezon na szparagi już w pełni, więc warto często przyrządzać dania z ich dodatkiem. Można je kupić w warzywniakach i osiedlowych sklepach, są dostępne także w większych marketach. Generalnie różnią się głównie kolorem – mamy wybór między zielonymi i jasnożółtymi. Jak wybrać najlepsze z nich i na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy w tym artykule.
Szparagi to szlachetne warzywa, które do niedawna były dostępne głównie w wykwintnych restauracjach. Obecnie są już dostępne w szerokiej sprzedaży, więc warto korzystać z ich urodzaju, dopóki trwa na nie sezon. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi pasują do wielu potraw i dodają im wyjątkowego charakteru. Aby były najsmaczniejsze, trzeba jednak wiedzieć, co decyduje o ich dobrej jakości.
Które szparagi są najlepsze?
Wybór między białymi i zielonymi szparagami jest kwestią gustu kulinarnego i niewielkiej różnicy ceny. Co ciekawe, nie są to dwa odrębne gatunki, tylko zostały wyhodowane w skrajnie różnych warunkach. Zielone wytworzyły chlorofil dzięki dostępowi do światła słonecznego. U białych go nie ma, gdyż urosły pod ziemią lub ciemną folią. Zielone szparagi charakteryzują się wyraźniejszym smakiem z wyczuwalną gorzką nutą. Białe szparagi są dużo delikatniejsze, dzięki czemu znajdują więcej zwolenników. Zwykle nie obieramy zielonych szparagów, zaś białe wytwarzają tak twardą skórkę, że wymaga ona usunięcia.
Tak wybierzesz najświeższe szparagi
Przeglądając kolejne opakowania szparagów, warto zwrócić uwagę na różnicę między nimi. To śwież warzywa, więc już za kilka dni po zerwaniu nie będą nadawały się do spożycia. Są to łodygi, więc szybko tracą wodę i ich końce obsychają. W dalszej kolejności całe łodygi tracą jędrność, a główki wyglądają na zwiędnięte. Najdłużej zachowają świeżość w warunkach chłodniczych, które często nie są zachowane na straganach. Kupując szparagi, warto wybrać te, które wyglądają na ścięte najpóźniej i nie mają widocznych uszkodzeń. Najsmaczniejsze będą te cieńsze, więc nie wybierajmy bardzo okazałych łodyg. Zielone szparagi są bogatsze w witaminy i minerały, co jet ważne dla osób dbających o zdrową dietę.
Niezależnie od tego, czy jemy szparagi białe, czy zielone, możemy mieć pewność, że dostarczamy sobie pewnej dawki zdrowych składników odżywczych. Decyduje o niej nie tylko ich kolor, ale też stopień świeżości. Jeśli więc możemy je kupić ze sprawdzonego źródła, to warto wykorzystać powyższe wskazówki, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.