Jak widzę to warzywo w sklepie od razu kupuję. Robię pyszną surówkę obiadową

10 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Kalarepa jest bardzo niedocenianym warzywem. A wielka szkoda. To niepozorne warzywo, należące do rodziny kapustnych, do której należą kapusta, brokuły i jarmuż, o bulwiastym kształcie i chrupiącej konsystencji charakteryzuje się subtelną słodyczą i goryczką, która odróżnia je od innych roślin krzyżowych. Jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, co czyni ją potęgą odżywczą, która zasługuje na więcej uwagi. Dlatego warto przygotować surówkę z kalarepy z dodatkiem marchewki i jabłka.

Czy znasz właściwości zdrowotne kalarepy? Kalarepa znana jest również jako rzepa niemiecka, rzepa kapuściana lub rzepa łodygowa. W smaku przypomina kapustę, ale jest nieco słodsza i cierpka. Jest dobrym źródłem składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy C, przeciwutleniacza, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i odgrywa rolę w gojeniu ran, syntezie kolagenu, wchłanianiu żelaza i zdrowiu układu odpornościowego. Ponadto jest dobrym źródłem witaminy B6, która wspomaga zdrowie układu odpornościowego, metabolizm białek i produkcję czerwonych krwinek.

surówka z kalarepy

Fot.: Redakcja (M.D.)

Kalarepa jest także dobrym źródłem potasu, minerału i elektrolitu ważnego dla zdrowia serca i równowagi płynów, dzięki czemu jest idealna na upalne dni. Zawiera także błonnik pokarmowy, który wspomaga zdrowie jelit i kontrolę poziomu cukru we krwi. Zawiera zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik , który wspomaga ogólną prawidłowość trawienia, jednocześnie zwalczając typowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Rozpuszczalny błonnik działa jak prebiotyk w mikrobiomie jelitowym. Prebiotyki są pożywieniem dla naszych zdrowych bakterii jelitowych, pomagając w rozwoju mikrobiomu,w jelicie grubym. Mikrobiom jelitowy jest ściśle powiązany nie tylko ze zdrowiem  jelit, ale także z odpornością i ogólnym zdrowiem.

Kalarepa zawiera też antocyjany, izotiocyjaniany i glukozynolany, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Obecne badania sugerują, że glukozynolany wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i chemoochronne, czyli działanie przeciwnowotworowe. Diety bogate w warzywa bogate w przeciwutleniacze, takie jak kalarepa, wiążą się także ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i chorób metabolicznych. Kalarepa jest również bogata w kwas foliowy, wapń i magnez. Kalarepę można spożywać na surowo (osobiście uważam, e taka jest najlepsza) lub pieczoną, dodawać ją do sałatek, surówek i placków warzywnych.

Biorąc pod uwagę wszystkie te imponujące, zdrowotne właściwości kalarepy, być może zapragniesz spróbować surówki obiadowej z kalarepy, marchewki i jabłka. Od kalarepy można spodziewać się łagodnego, lekko słodkiego smaku z nutą pieprzową. Dodatkowo, jej chrupiąca konsystencja sprawia, że jest to idealną podstawą dla łatwej, lekkiej i smacznej surówki obiadowej. Dodatkiem do surówki jest dobrej jakości jasny ocet balsamiczny i jogurt grecki.

Przepis na bombę witaminową – surówka z kalarepy

Składniki:

– 4-5 młodych kalarep
– 1-2 młode marchewki
– 1-2 młode jabłka
– łyżka octu balsamicznego jasnego
– 2-3 łyżki jogurtu greckiego
– sól, cukier i czarny pieprz do smaku
– zielona pietruszka

Przygotowanie:

Kalarepy umyć pod bieżącą wodą. Następnie ostrym nożem usunąć grubą warstwę zewnętrzną warzywa. Marchewkę umyć i oskrobać, jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Podane proporcje nie są sztywne, można dowolnie dobrać ilość dodatków. Kapustę posiekać, marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki można przygotować z wykorzystaniem robota kuchennego. Warzywa wrzucić do dużej miski, pokropić octem balsamicznym, wsypać sól i cukier. Wymieszać i dodać jogurt grecki. Posypać czarnym pieprzem i zieloną pietruszką. Odstawić na 10-15 min. i dokładnie wymieszać. Osobiście nie używam majonezu do tej surówki, ale w niektórych przepisach spotyka się jego niewielki dodatek do smaku.