Jak uzyskać intensywne kolory pisanek? Poznaj najlepsze barwniki

Avatar photo
16 kwietnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Od wieków pisanki są głównym symbolem świąt wielkanocnych. Ich farbowanie i zdobienie to świetna rozrywka dla najmłodszych. Warto podpowiedzieć dzieciom, jakie barwniki są najlepsze i jakich trików użyć, by pisanki wyglądały zjawiskowo. W tym artykule znajdziecie kilka cennych wskazówek, które ułatwią przedświąteczne przygotowanie tych tradycyjnych ozdób koszyczka ze święconką.

Naturalne sposoby na zdobienie wielkanocnych jajek są gwarancją, że jajka będą nadawały się do spożycia. Nadają im piękny, głęboki kolor pod warunkiem, że są stosowane według określonych zasad. Dzięki naturalnym barwnikom możemy uzyskać nawet niebieski i zielony kolor skorupek.
pisanki

Tradycyjne metody na piękne pisanki

Minione pokolenia naszych przodków wypracowały własne przepisy na kolorowe jajka wielkanocne. Najlepszy efekt można uzyskać na białych lub jasnych skorupkach. Ciemne skorupki ułatwią natomiast barwienie na ciemnobrązowy lub ciemnożółty kolor. Skorupka nie może być też zbyt porowata, gdyż może nierównomiernie przyjmować kolor. Tradycyjnymi barwnikami są warzywa. Łupiny cebuli czy orzecha włoskiego pozwalają uzyskać głęboko żółtą lub pomarańczową barwę. Buraczki barwią na czerwony kolor, a szpinak i pietruszka są podstawą do uzyskania pięknej zieleni.

Jak ufarbować jajka na niebiesko?

Doświadczeni twórcy pisanek podpowiadają, że ugotowanie jajek z dodatkiem czerwonej kapusty pozwoli uzyskać niebieską barwę skorupek. Wystarczy posiekać drobno kapustęi dodać ją do wody, w której zamierzamy gorować jajka. Można wpróbować też inną metodę, tym razem z użyciem owoców. Garść borówek lub jagód to doskonałe źródło niebieskiego barwnika, który łatwo wnika w strukturę skorupek jaj. Sekretem intensywności koloru jest pozostawienie jajek po gotowaniu w kolorowym wywarze, aby nabrały jak najbardziej intensywnej barwy.

Jeśli nie chcemy używać warzyw i owoców do farbowania pisanek, można sięgnąć też na półkę z przyprawami. Kurkuma i curry to ciemnożółty proszek, którego niewielka ilość potrafi zabarwić jajko na piękny żółty kolor. Warto użyć też spiruliny jako zielonego barwnika. Podobnie działa młody zielony owies czy młode liście pokrzywy. Dodatek octu do każdego wywaru potrafi sprawić, że jajka nabiorą głębokich barw.



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.