Jak szybko wysuszyć śliwki? Sprawdzone sposoby na domowe suszenie

dodał: Ewelina Szadkowska
Utrwalanie żywności poprzez suszenie doskonale sprawdza się w przypadku owoców. Można suszyć większość z nich, uzyskując smaczny surowiec do sporządzania aromatycznych herbatek w sezonie jesienno-zimowym. W tej formie są one znacznie słodsze, ale też zawierają wszystkie wartości odżywcze, co w stanie surowym. Warto więc suszyć nadwyżki takich owoców, jak jabłka czy śliwki. Te ostatnie można dodawać też do różnych potraw, podkreślając ich smak.
Zbliżający się początek jesieni to czas zbioru śliwek, które są smacznym dodatkiem do ciast i deserów. Warto z nich robić także dżemy oraz powidła, które urozmaicą naszą zimową dietę i wzbogacą ją o potrzebne witaminy. Jeśli je ususzymy, to możemy dodawać je do deserów czy owsianek. Warto zrobić to samodzielnie, gdyż w suszonych owocach ze sklepu często znajdują się niezdrowe konserwanty, których nasz organizm nie toleruje.
Wybierz odpowiednie śliwki do ususzenia
Idealną sytuacją jest posiadanie własnych drzewek z tymi owocami, jednak nie każdy dysponuje odpowiednimi warunkami do prowadzenia własnych upraw. Kupując je, warto poszukać ekologicznego źródła. Ważny będzie także ich stan – powinny być dojrzałe i odpowiednio słodkie. Jeśli jednak będą zbyt miękkie, to szybko zgniją, zamiast się ususzyć. Sam proces suszenia najlepiej przeprowadzić po usunięciu skórki z tych owoców. Wtedy przebiegnie on zdecydowanie szybciej. Tak przygotowane śliwki trzeba przekroić na pół i pozbawić pestek. Spośród odmian dostępnych na rynku warto wybrać te, które gwarantują odpowiedni smak po ususzeniu, np. węgierki. Im bardziej kwaśna odmiana, tym mniej nadaje się do suszenia.
Tak najszybciej ususzysz śliwki
Wiele osób suszy owoce na słońcu, zdając się na naturalny przebieg tego procesu. Nie zawsze jednak pogoda nam dopisuje, więc warto wiedzieć, jak suszyć śliwki, gdy brakuje słońca. Na początku jesieni jest mniej upalnych dni, więc z pomocą przychodzą nam urządzenia, które zwykle mamy w kuchni. Najczęściej wykorzystujemy piekarnik, który pozwala na dość szybkie i równomierne ususzenie śliwek. Wystarczy je cienko rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i ustawić temperaturę ok. 50 stopni Celsjusza. Co jakiś czas warto uchylać drzwiczki piekarnika, aby wypuścić nadmiar wilgoci z jego wnętrza. W ten sposób szybko wyschną bez utraty zbyt wielu witamin. Nie warto przyspieszać tego procesu zbyt wysoką temperaturą, aby owoce nie uległy zwęgleniu.
Osoby, które lubią suszone grzyby, na pewno dysponują odpowiednią suszarką. W niej również można suszyć zioła i różne owoce, w tym śliwki. Jej zaletą jest to, że równomiernie rozprowadza ciepło i nie pozwala na ich przypalenie. Nie musimy więc tak skrupulatnie kontrolować całego procesu. Wystarczy rozłożyć je w taki sposób, by nie stykały się ze sobą, a urządzenie zapewni szybkie i skuteczne wysuszenie ich. Ten sposób jest najefektywniejszy i najbezpieczniejszy, a uzyskane produkty są najwyższej jakości.
Po wysuszeniu warto przechowywać śliwki w taki sposób, aby nie zapleśniały. Najlepiej umieścić je w szczelnie zamykanych pojemnikach lub słoikach. Warto je włożyć do ciemnej szafki w kuchni, by nie oddziaływały na nie promienie słońca. Kluczowe jest chronienie ich przed wilgocią, która może spowodować rozwój bakterii i grzybów, które spowodują, że śliwki nie będą nadawały się do jedzenia.