Jak szybko nawodnić się podczas upału? Przygotuj napój z tym warzywem

dodał: Ewelina Szadkowska
Wakacje to czas, w którym często jesteśmy narażeni na wysokie temperatury. Jeśli termometr pokazuje powyżej 3 stopni Celsjusza, to zwiększa się nasze zapotrzebowanie na wodę. Co pić, aby najskuteczniej ugasić pragnienie? Dziś zdradzamy przepis na napój, z którym na pewno nie grozi nam odwodnienie.
Jeśli jest gorąco, a my pijemy tylko wodę, to paradoksalnie wcale nie nawadniamy swojego organizmu. Woda szybko opuszcza nasz przewód pokarmowy, a filtrowanie przez nerki zwiększonej ilości płynu znacznie je obciąża. Czujemy się wtedy osłabieni, a składniki odżywcze są wypłukiwane z ciała w szybkim tempie. Dlatego warto dodawać do wody także składniki, które będą trawione przez jakiś czas w żołądku, a więc zatrzymają tam wodę, aby lepiej nawodniła organizm.
Wrzuć to do wody, by stworzyć orzeźwiający napój
Podczas upałów pocimy się w zwiększonym stopniu i w ten sposób szybciej tracimy elektrolity. Należy je regularnie uzupełniać, aby nie doszło do odwodnienia organizmu, które jest stanem zagrażającym życiu. Warto więc wiedzieć, co dodać do wody, aby stała się skutecznym izotonikiem. Wielu specjalistów od zdrowego żywienia podpowiada, że wystarczy dodać odrobinę soli, by woda stała się o wiele bardziej przyswajalna. Jeśli do tego będzie wspaniale smakować, to połączymy przyjemne z pożytecznym, dbając o zdrowie w smakowity sposób. Okazuje się, że dodanie ogórka do wody tworzy z niej najbardziej nawadniający napój, polecany na upały. Upada więc mit o orzeźwiającej lemoniadzie z dodatkiem samych cytrusów, która dotąd królowała podczas gorących wakacyjnych dni.
Jak zrobić orzeźwiający napój z ogórkiem?
Przebywając na świeżym powietrzu w czasie wakacji, wiele osób sięga po popularne napoje dostępne w sprzedaży. Są one jednak pełne chemii i nie służą naszemu zdrowiu. Dużo lepiej jest pić wodę ze smakowymi dodatkami, którą przygotujemy samodzielnie, nie dodając do niej cukru ani konserwantów. Łatwo ją przygotować i nie zajmuje to zbyt wiele czasu. Wystarczy obrać dwa niewielkie ogórki ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pamiętajmy, że ogórek jest w przeważającej części złożony z wody, więc efekt smakowy będzie dość delikatny. Jego dodatek zdecyduje jednak o tym, że będziemy odpowiednio nawodnieni i przygotowani na kolejne wakacyjne upały. Aby podkręcić smak takiej wody smakowej, warto poza ogórkiem dodać do niej kilka plasterków cytryny i listki świeżej mięty. Te trzy dodatki połączą się w bardzo orzeźwiający napój, który zasmakuje całej rodzinie.
Woda smakowa przygotowana w domu to zdrowa alternatywa dla napojów dostępnych w sprzedaży. Docenią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Dostarcza nam wielu witamin i minerałów, wspierając procesy regeneracyjne organizmu, przyspieszając metabolizm i przynosząc ochłodę w najbardziej upalne dni. Wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych produktów i dobrze schłodzona woda mineralna.