Jak rozpoznać, że warzywa są świeże?

1 września 2022, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Każdy z nas chce odżywiać się zdrowo i świeżo. To nic dziwnego, każdy chciałby jeść jak najbardziej ekologiczne, bez wzmacniaczy smaku i konserwantów. Skąd jednak wziąć świeże owoce i warzywa? Biedronka ułatwia poszukiwania i dostarcza do swoich sklepów zdrowe, dobrej jakości produktu.

warzywa

Świeżość warzyw – jak ją sprawdzić?

Do sprawdzenia świeżości warzyw przydają się wszelkie zmysły. Należy korzystać głównie ze wzroku i zapachu. W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić, czy warzywo nie jest uszkodzone. Obicia nie świadczą o świeżości, ale jeśli już taki punkt zaczyna czernieć, produkt musiał swoje przejść. To samo tyczy się nadgniłych fragmentów. W takich miejscach pojawiają się duże ilości drobnoustrojów chorobotwórczych czy bakterii. Z chęcią żerują one w nadgniłych miejscach, a zjedzenie takich drobnoustrojów może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia osoby spożywającej dane warzywo czy owoc. Z pozoru to niby nic, ale wprowadzenie do organizmu człowieka toksyn może na dłuższą metę wpływać na ogólny stan zdrowia, odporność czy podatność na choroby. Bardziej widocznym skutkiem zjedzenia zepsutego warzywa są nagłe zatrucia pokarmowe. Większość ludzi kojarzy je jedynie z zepsutym mięsem czy nabiałem, a mało kto z warzywami czy owocami. To jednak również może się zdarzyć, jeśli do ręki klienta trafią zepsute produkty.

Co jednak, jeśli na zewnątrz nie widać żadnych skaz, a warzywo wygląda, jakby dopiero co zostało wyrwane z ziemi? W takich przypadkach nie należy od razu ufać ładnemu produktowi. Należy go poczuć, powąchać i ocenić. Jeśli zapach jest nienaturalny, nieprzyjemny albo nie ma go wcale, oznacza to, że warzywo czy owoc od dawna leży na sklepowej półce. To samo tyczy się zapachów chemicznych, takich produktów lepiej nie kupować. Najpewniej mają na sobie wiele substancji, które mają przytrzymać je przy pięknym wyglądzie, niezależnie od jakości smaku i zdrowia konsumenta.

Jest kilka warzyw i owoców, które dobrze kupować, mając w głowie kilka ważnych wytycznych. Wszystkie owoce cytrusowe nie powinny mieć miękkich miejsc, te świadczą o uszkodzeniach wewnątrz produktu. Każdy pomidor, niezależnie od rodzaju, nie powinien mieć żadnych uszkodzeń na skórce. Jeśli takowe występują, wewnątrz mogą być już kolonie drobnoustrojów chorobotwórczych. Ziemniaki i bataty muszą być pozbawione kiełków czy zielonych plam, inaczej mogą prowadzić do problemów zdrowotnych.

Jak przechowywać warzywa?

Owoce i warzywa to podstawa codziennej, dobrze zbilansowanej diety. Są bogate składniki odżywcze, świetnie uzupełniają witaminy, nawadniają organizm oraz zapełniają żołądek. Częstym błędem jest jednak poprawne przechowywanie warzyw, przez co naraża się je na szybsze tracenie świeżości. Co najważniejsze, warzywa powinno się przechować osobno, w zależności od gatunku. Ziemniaki, marchewki, cebule czy czosnki powinny znaleźć się w osobnych pojemnikach. Wszelkie warzywa z nacią nie powinny mieć jej ucinane, inaczej szybciej się popsują. Do tego nie wolno przechowywać warzyw w torbach foliowych. To sprzyja ich pleśnieniu i gniciu, co przekłada się na niepotrzebne starty pieniężne bądź narażanie zdrowia. Większości warzyw nie należy trzymać w lodówce. Wyjątkiem są wszelakie warzywa zielone, takie jak sałaty, brokuły czy szparagi. Te wymagają odpowiedniego traktowania, aby dłużej przetrwać w domu konsumenta.

Gazetka Biedronki, czyli jak kupować i nie marnować?

Na ratunek warzywom i portfelom Polaków wychodzi Biedronka. Biedronka gazetka to zbiór promocji między innymi na warzywa i owoce. Można takie produkty zakupić nawet o połowę taniej. Co ważne, większość produktów dostępnych na dziale z warzywami i owocami Biedronki przychodzi o polskich dostawców. Dzięki temu można cieszyć się rodzimymi, zdrowymi towarami. Sieć Biedronka nie tylko ma dobrych dostawców, lecz także wiele szklarni, dzięki czemu przez cały rok może dostarczać do sklepów świeże owoce i warzywa.

Ich największą dumą są pomidory różnego rodzaju, które zawsze świeże docierają do sklepowych półek. Biedronka gazetka pokazuje wszelkie oferty i zniżki, które mogą ułatwić życie klientom i konsumentom. Dzięki niej codziennie można zakupić dobra, świeże warzywa w atrakcyjnej cenie. W sklepie można znaleźć nie tylko polskie warzywa takie jak ziemniaki, gruszki, jabłka, marchewki, kalafiory czy pietruszki, lecz także ciekawe, orientalne produkty. Takie jak marakuja, mango, limonki czy granaty. Bogata oferta warzywniczego działu w Biedronce sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie i uzupełni swoją dietę o potrzebne składniki odżywcze.