Na pytanie „Kawa czy herbata?”, coraz większa liczba Polaków odpowiada – „kawa”. Szacuje się, że już 80% Polaków sięga po małą czarną – statystyczny Polak wypija jej ponad 3 kg rocznie[1]. Możemy więc mówić o prawdziwej modzie na picie kawy. Sklep internetowy Agito.pl podpowiada, jak przyrządzić doskonałą kawę oraz o czym nie należy zapominać przy kawiarnianej etykiecie.
Jak pijemy?
Jak wynika z badania Euromonitor International, w 2015 r. wartość rynku kawy w Europie ma wynieść blisko 1,3 mld euro. Oznacza to wzrost o 8 proc. w porównaniu z rokiem 2011.[2] Kawa dawno już przestała być kojarzona jedynie z zastrzykiem energii pochodzącym z kofeiny, który stawia na nogi i przyspiesza przemianę materii. Wraz ze wzrostem spożycia kawy rośnie też świadomość tego, co pijemy i co chcemy pić. Popularną w Polsce kawę po turecku, zastąpiła początkowo kawa rozpuszczalna, zaś obecnie – nieodzownym elementem wyposażenia kuchennego w polskich domach są ekspresy do kawy.
Jak przyrządzić doskonałą kawę?
Młynek
Przygotowania należy zacząć od wyboru samej kawy – żeby uzyskać napar najwyższej jakości, kupujmy wyłącznie ziarnistą. Aby wydobyć jej głęboki aromat i móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem, zainwestujmy w młynek. Na rynku dostępne są młynki żarnowe oraz nożowe. Ziarenka kawy w młynku żarnowym są mielone za pomocą dwóch, wolno obracających się stożkowych lub płaskich żaren. Dzięki regulacji odległości pomiędzy żarnami uzyskujemy odpowiednią grubość zmielenia kawy. Nieco tańszym urządzeniem są młynki nożowe, które doskonale nadają się również do mielenia dodatków do kawy, np. cynamonu. Pamiętajmy, aby korzystając z młynka żarnowego kontrolować grubość ziaren w czasie mielenia, gdyż nie gwarantuje on równomiernego ich rozdrobnienia.
Ekspres
Po przygotowaniu kawy, czas na wybór urządzenia, dzięki któremu uzyskamy aromatyczny napar. Istnieje kilka skutecznych sposobów, aby przyrządzić go w domowym zaciszu. Pierwszym z nich jest kafetiera zwana również kawiarką – metalowy dzbanuszek składający się z trzech części. Działanie kafetiery jest bardzo proste – do dolnego zbiorniczka wlewamy wodę, następnie wsypujemy do sitka zmieloną kawę, dokręcamy górną część i stawiamy na ogniu. Po kilku minutach do górnego zbiorniczka, pod wpływem ciśnienia zaczyna wlewać się zaparzona kawa.
Na rynku dostępne są również ekspresy przelewowe, ciśnieniowe i kapsułkowe. Ekspresy przelewowe to modele doskonałe dla wielbicieli tradycyjnej kawy. Przygotowują bowiem intensywny, mocno pobudzający napój. Wystarczy nalać wodę do pojemnika, następnie zamieścić filtr oraz nasypać zmieloną kawę. Z kolei ekspresy ciśnieniowe parzą kawę wykorzystując gorącą wodę pod wysokim ciśnieniem. Skraca to czas kontaktu wody z kawą, co sprzyja wydobyciu głębi jej aromatu, a jednocześnie ogranicza przenikanie do napoju goryczy, dzięki czemu jest łatwiej przyswajalna przez organizm. Ekspresy ciśnieniowe są niezwykle funkcjonalne i proste w obsłudze. Pozwolą przygotować klasyczne espresso, kawę americano, a kiedy mają wbudowaną dyszę do spieniania mleka – cappuccino, latte bądź macchiato. Wybierając ekspresy ciśnieniowe zwróćmy uwagę na moc grzałki oraz ciśnienie. Im większa moc, tym woda szybciej się zagrzeje, co znaczącą skróci czas przygotowania kawy. W zależności od wymagań, możemy wybrać manualny, półautomatyczny i automatyczny model. Kolejnym rodzajem ekspresów są kapsułkowe – nieco droższe w eksploatacji od standardowych urządzeń, jednak dużo wygodniejsze w użyciu. Umożliwiają przygotowanie pełnej gamy napojów kawowych w różnych smakach – możemy kupić kapsułki z klasycznym latte, mocca, cappuccino, a nawet z gorącą czekoladą lub herbatą.
Aby przygotować latte macchiatto, cafe latte czy cappuccino niezbędna jest idealnie kremowa pianka. Jeśli nie posiadamy ekspresu kapsułkowego bądź ciśnieniowego, wyposażonego w specjalną dyszę umożliwiającą spienianie mleka, rozważmy zakup spieniacza do mleka. Pamiętajmy jednak, że aby otrzymać delikatną mleczką piankę potrzebujemy świeżego mleka o krótkim terminie użycia, czyli takiego, sprzedawanego w torebkach foliowych lub butelkach. Zawiera ono mniej białka niż mleko UHT i właśnie dlatego lepiej się spienia.
Kawiarniany savoir vivre
Nie tylko parzenie kawy jest sztuką samą w sobie – również jej picie wymaga znajomości i przestrzegania kilku zasad. Pierwsza zasada etykiety dotyczy łyżeczki – należy ją kłaść zawsze na spodku, po prawej stronie filiżanki. Dobrze, gdy dotyka lekko naczynia. Absolutnym faux pas jest opieranie jej o krawędź spodka, lub tym bardziej picie kawy z łyżeczką wewnątrz filiżanki. Łyżeczka służy wyłącznie do mieszania. Próbowanie nią kawy i jej oblizywanie, to najczęściej spotykane błędy. Druga zasada dotyczy słodyczy, które powinno podawać się do kawy. Zdecydowanie nieodpowiednie są ciastka z kremem, których słodki smak nie koresponduje z naturalną goryczą kawy. Małą czarną najlepiej serwować z kawałkiem gorzkiej czekolady, herbatnikiem korzennym, lub bakaliami oprószonymi kakao. Do espresso nieodzowna jest mała szklaneczka czystej, niegazowanej wody. Dla wielu początkujących kawoszy cel jej podawania bywa nie do końca jasny. Tymczasem podawanie wody ma za zadanie umożliwić rozkoszowanie się smakiem esencjonalnego naparu. Należy ją więc popijać przed przystąpieniem do picia kawy, tak aby wypłukać z ust wszelkie pozostałości innych smaków, który mogłyby zakłócić wyrafinowany smak kawy.
[1] www.ico.org
[2] www.euromonitor.com