Jak przygotowywać zdrowy posiłek?

Avatar photo
18 sierpnia 2016,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zdrowa dieta w dzisiejszych czasach nie wzbudza zbyt wielu emocji i podziwu. Coraz więcej ludzi kształtuje w sobie zdrowe nawyki żywieniowe, staje się to pewnego rodzaju normą społeczną, wobec której nie można już przejść obojętnie. W dużych miastach na każdym kroku kuszą nowe restauracje ze zdrową żywnością, w zwykłych supermarketach powstają nowe półki z ekologicznymi produktami, a przynajmniej raz na miesiąc każdy obywatel dostaje telefon z atrakcyjnymi rabatami z klubu fitness. Zdrowe odżywianie jest więc normalne, wręcz obowiązkowe.

Products rich in vitamin A. Healthy eating.Top view

Każdy, kto pretenduje do bycia fit musi znać podstawowe zasady przygotowywania zdrowych posiłków. Kilka kluczowych porad znajdziecie poniżej.

Starannie dobieraj produkty 

Zdrowy posiłek powinien łączyć w sobie zdrowe produkty, niepryskane warzywa, mięso pozbawione chemii, wodę mineralną. Możesz używać wody z kranu, pod warunkiem, że nie zawiera za dużo kamienia. Warto zaopatrzyć się w specjalny dzbanek i wkłady filtrujące. Wtedy będziesz mieć pewność, że twoja woda jest zdrowa. Pamiętaj, by wszystkie artykuły były naturalne i pozbawione szkodliwych substancji.

Dbaj o porządek w kuchni

Czysta kuchnia to podstawa w przygotowywaniu zdrowego posiłku. Pamiętaj, żeby wszystkie naczynia, przyrządy kuchenne były wcześniej starannie umyte. Bakterie i zarazki mogą być źródłem różnych chorób.

Prawidłowo przechowuj posiłki

Jeśli przygotowujesz więcej niż jedną porcję pamiętaj o prawidłowym przechowywaniu posiłków. Używaj zdrowych pojemników i zawsze chowaj do lodówki. Pokojowa temperatura sprzyja rozmnażaniu bakterii.

Dokładnie myj warzywa

W pierwszej kolejności przemywaj warzywa zimną wodą, by zmyć wszelki brud i zanieczyszczenia. Na koniec przepłucz je jeszcze ciepłą wodą, by pozbyć się ewentualnych chemicznych substancji. Nie rób tego nigdy w odwrotnej kolejności. Ciepła woda powoduje otwieranie się porów do których dostają się zanieczyszczenia. Później się ich nie pozbędziesz.

Przygotowywanie zdrowych posiłków łatwo przechodzi w nawyk. Trzeba się tylko na samym początku trochę postarać. Odpowiednie zakupy, dobrze wyposażona kuchnia i odrobina chęci. I pamiętaj, że w zdrowym ciele zdrowy duch.

 

 

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.