Jak przygotować rozgrzewającą kawę zimową w ekspresie do kawy?
dodał: Redakcja
Kilka dni temu za oknem po raz pierwszy w tym roku mogliśmy zobaczyć pierwszy śnieg – dla nas oznacza to jedno: koniec sezonu na pumpkin spice latte i początek okresu kaw zimowych. Jednak by cieszyć się rozgrzewającym kawowym napojem wcale nie trzeba udawać się w podróż do kawiarni. Wystarczy ekspres do kawy, odrobina kreatywności, kilka sprawdzonych sposobów i w zaciszu własnego domu można cieszyć się pysznym piernikowym latte, cytrusowym cappuccino czy korzennym flat whitem.

Źródło: Przyjaciele Kawy
Po pierwsze – dobra kawa
To coś, co każdy miłośnik czarnego naparu musi mieć zawsze z tyłu głowy: napar będzie tylko tak dobry, jak kawa, przy pomocy której go przygotujemy. Skoro przed nami wyjątkowy, świąteczny okres, warto zdecydować się również na wyjątkową kawę, na przykład dobre ziarna speciality!
Czym wyróżnia się tego typu kawa? Przede wszystkim sposobem palenia, który uwydatnia jej wyjątkowe nuty aromatyczne. Kawa, podobnie jak np. wino, zawiera w sobie związki aromatyczne znajdujące się w innych produktach, przez co aromatem może przypominać te produkty. Ziarna mogą mieć ich w sobie aż 1000, co czyni kawę najbardziej złożonym aromatycznie produktem spożywczym (dla porównania, wino ma ich około 600). To właśnie tym jest profil smakowy, określenie, które często można znaleźć na opakowaniach dobrych kaw.
Chcąc przygotować zimową kawę warto wybrać ziarna, których profil smakowy będzie podkreślał ów zimowy charakter. Za inspirację może posłużyć na przykład kawowy kalendarz adwentowy Przyjaciół Kawy, specjalnie skonstruowany, aby przywodzić na myśl klasyczne, zimowe nuty. Może Kongo Kivu, w którego profilu smakowym znajdziemy marcepan, ciemną czekoladę i suszone daktyle, albo Nikaragua Maragogype, przywodząca na myśl miód, karmel i przyprawy? Sam ekspres do kawy z dobrze dobranymi ziarnami może stworzyć rozgrzewającą kawę zimową – nie trzeba nic więcej!
Daj się ponieść kreatywności – stwórz własny zimowy syrop!
Kawa to podstawa, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją o ulubione dodatki. Klasycznym sposobem jest przygotowanie słodkiego, aromatyzowanego syropu, który możemy dodać na dno filiżanki. Wcale nie trzeba jednak kupować za każdym razem nowej butelki markowego syropu – można w prosty sposób przygotować go w domu. Najlepsza część takiego rozwiązania: dodajemy dowolne przyprawy sprawiając, aby przygotowany syrop smakował dokładnie tak, jak chcemy. Jak wygląda proces przygotowania?
Do rondelka wystarczy dodać szklankę cukru (dla dodatkowej głębi można wybrać cukier trzcinowy) i dwie szklanki wody, a następnie ulubione przyprawy. Tutaj można się dać w pełni ponieść twórczej inwencji: może warto się zdecydować na gotową przyprawę do piernika, a może samodzielnie stworzysz mieszankę z cynamonu, kardamonu czy gałki muszkatołowej? Może wzbogacić syrop o świąteczną, cytrusową nutę świeżo wyciśniętym sokiem lub skórką z pomarańczy? Gdy już dobierzemy swoje składniki, trzeba podgrzać całość do zagotowania cały czas mieszając, pozostawić kilka minut na małym ogniu, a następnie pozwolić na ostudzenie. Gotowy, aromatyczny syrop zimowy można dodać do filiżanki.
Co ciekawe, na rynku istnieją już ekspresy do kawy, które aromatyzują piankę mleczną dowolnym syropem o pożądanym smaku, poziomie słodyczy i intensywności – polecamy koniecznie rzuć okiem na ekspres do kawy JURA J8 z funkcją Sweet Foam!
Szybkie triki na zimową kawę
Na koniec kilka „szybkich strzałów”, czyli sprawdzonych, szybkich sposobów na dodanie zimowego charakteru dowolnej kawie.
Po pierwsze, miód i cynamon – klasyczne zimowe połączenie. Dodanie łyżeczki miodu i szczypty cynamonu to niezawodna, szybka metoda na stworzenie rozgrzewającego naparu kawowego.
Po drugie: zest z pomarańczy – cytrusowy smak to klasyczny element okresu zimowego: trzeba posypać mleczną piankę odrobiną świeżo startej wierzchniej warstwy skórki z pomarańczy, by dodać świeżości smaku i delikatnego aromatu. W ten sam sposób można udekorować mleczną piankę innymi startymi przyprawami czy artykułami spożywczymi: gałką muszkatołową, kardamonem, ciemną czekoladą czy piernikowymi okruchami!
Ciekawą koncepcją jest również napój, określany przez niektórych jako „kawa z topiącym się śniegiem”. Do tego sposobu potrzebny będzie ekspres do kawy, bardzo zimne mleko oraz ręczny spieniacz. Po zaparzeniu naparu zimne mleko ubijamy aż do wytworzenia się sztywnej mlecznej pianki. Po położeniu jej na powierzchni ciepłej kawy piana zaczyna topnieć, przypominając topniejący śnieg. Sam napar posiada za to niezwykły efekt cieplnego kontrastu, każdy łyk jest jednocześnie ciepły i zimny. By „śnieg” nie stopniał zbyt szybko, warto pamiętać, by zachować odpowiednie proporcje: pół kubka gorącej kawy, pół kubka zimnej pianki.
Podsumowanie
Ekspres do kawy, dobre ziarna o odpowiednim profilu smakowym i trochę kreatywności – to wszystko, czego potrzeba do przygotowania aromatycznej, rozgrzewającej kawy zimowej. Mamy nadzieję, że zaprezentowane sposoby pozwolą nie tylko na przygotowanie idealnej zimowej kawy, ale zrozumienie procesu, który za tym stoi i stworzenie swojego własnego wzoru na kawę idealną. Stwórzmy sobie własną zimową atmosferę!





