Jak przechowywać sery dojrzewające?

6 maja 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Polacy kochają sery. I to nie tylko tradycyjne, żółte. Coraz częściej bowiem sięgamy po nowe gatunki, szczególnie pleśniowe sery podpuszczkowe. Aby zachowały one pełnię smaku i aromatu, muszą być odpowiednio przechowywane. Jan Niezbędny podpowiada, jak zrobić to najlepiej.

sery_dojrzewajace_fot_jan_niezbedny

Pleśniowe sery podpuszczkowe to sery dojrzewające, które muszą oddychać. Nie powinniśmy ich zatem przechowywać w plastikowych torebkach. Należy owinąć je luźno w papier pergaminowy tak, aby zapewnić obieg powietrza. W tym celu doskonale sprawdzi się papier do pieczenia, np. marki Jan Niezbędny. Jest on idealny do pakowania nie tylko serów, ale także wędliny i ciasta.

Papier do wypieków w arkuszach 16szt
Optymalna temperatura do przechowywania serów dojrzewających to ok. 5°C, więc w lodówce trzymajmy je na niższych półkach. Najlepiej w bliskości produktów zawierających wilgoć, jak na przykład warzywa. Dzięki temu ser będzie wolniej wysychał.
Pamiętajmy także, że sery podajemy zawsze w temperaturze pokojowej. Powinniśmy je zatem wyjąć z lodówki na min. 30 min przed podaniem – nabiorą wtedy pełnego aromatu i smaku.