Jak przechowywać orzechy włoskie? Ten trik zapewni im świeżość

dodał: Ewelina Szadkowska
Smak orzechów włoskich to jeden z ulubionych smaków naszego dzieciństwa. Te niezwykle zdrowe owoce są doskonałe jako przekąska oraz jako dodatek do ciast czy deserów. Najlepiej smakują jesienią, jednak mamy na nie ochotę także poza sezonem. Jak je przechować, by zawsze smakowały wyśmienicie?
Jeśli od razu po zbiorach obierzemy orzechy włoskie i nie zadbamy, by miały odpowiednie warunki, to może okazać się, że po pewnym czasie nie będą już nadawały się do jedzenia. Najczęściej pleśnieją lub jełczeją, czyli zawarty w nich tłuszcz utlenia się pod wpływem powietrza i powoduje, że po prostu źle smakują. Wtedy też stają się szkodliwe dla naszego zdrowia, więc najbezpieczniej jest od razu je wyrzucić. Jeśli zostaną zjedzone, mogą przyczynić się do poważnych problemów z przewodem pokarmowym.
Tak przechowuj orzechy
Podstawowym warunkiem przechowywania wszelkich produktów spożywczych jest zapewnienie im szczelnego pojemnika. Dzięki temu nie dostanie się tam powietrze ani popularne szkodniki domowe, np. mole spożywcze. Może być to słoik lub szczelnie zamykane woreczki przeznaczone do kontaktu z żywnością. Dzięki temu przechowywane tam produkty będą o wiele dłużej świeże i zachowają swoje wartości odżywcze. Ważne jest, aby obrane orzechy wysuszyć przed umieszczeniem w szczelnym opakowaniu. Dzięki temu nie rozwinie się w nich pleśń, która powstaje zwykle w wilgotnym środowisku. Dodatkowo na dnie orzechów warto umieścić jakiś chłonny materiał, np. chusteczkę higieniczną lub kawałek gazy, która wchłonie wilgoć. Trzeba pamiętać, by regularnie kontrolować jej stan i wymieniać w miarę potrzeby.
Tak zapewnisz orzechom świeżość na długo
Przechowywanie orzechów w szczelnym i suchym słoiku to tylko jeden z warunków ich świeżości. Ważne jest też, aby ochronić je przed negatywnym wpływem światła słonecznego. W tym celu warto umieścić je w ciemnej szafce kuchennej, zamiast na otwartej półce, gdzie docierają promienie słońca. Jeśli nie chcemy ich trzymać w temperaturze pokojowej, to możemy rozważyć też ich zamrożenie. W ten sposób wydłużymy ich okres przydatności do spożycia. Najlepiej jest podzielić je wówczas na porcje, aby móc korzystać z małych ilości, które będą akurat potrzebne. Po rozmrożeniu orzechy trzeba przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
Przygotowując orzechy włoskie do przechowywania, musimy pamiętać, aby od razu ściągnąć z nich żółtą skórkę o gorzkim smaku. Gdy wyschną, będzie ona trudna do usunięcia i zdecydowanie pogorszy ich smak. Gdy dopełnimy wszystkich podanych wyżej warunków, możemy być pewni, że orzechy będą nadawały się do jedzenia nawet przez ponad rok od zbiorów.