Jak nie marnować żywności | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak nie marnować żywności

9 grudnia 2013, dodał: bugajkatarzyna
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

zywnoscMiesiąc grudzień, atmosfera rodzinnego ciepła, świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Bieganie po sklepach, kupowanie prezentów dla najbliższych, a przede wszystkim – ogromne zakupy jedzenia, aby przygotować wigilijną kolację.

W tym zakupowym szaleństwie związanym z czasem świątecznym pomyślmy o osobach bezdomnych, głodujących, które nie mają pieniędzy na kupienie jedzenia dla siebie. Jak alarmuje Państwowy Bank Żywności, Polacy marnują ok 60 kilogramów żywności rocznie, co daje ok 9 milionów ton dobrego jedzenia, które trafia na wysypisko. Nieprzemyślane zakupy, kupowanie niepotrzebnych rzeczy, a przede wszystkim w zbyt dużej ilości powodują, że tracimy dużo więcej pieniędzy, a przy tym zanieczyszczamy środowisko. Najwięcej marnujemy owoców i warzyw – ok 40%. Z tego, co marnujemy, bylibyśmy w stanie wyżywić osoby głodujące.  W okresie świątecznym jest organizowanych wiele akcji, które mają na celu pomoc osobom ubogim – zapewnienie jedzenia i środków czystości.  Pomyślmy, wychodząc ze sklepu, czy wszystko, co zakupiliśmy jest nam tak naprawdę niezbędne. Przy kasach bardzo często możemy spotkać wolontariuszy, którzy zbierają dary dla biednych rodzin. Być może wokół nas są takie osoby, tylko nie dostrzegamy tego, na co dzień. Jest to okres, kiedy powinniśmy myśleć nie tylko o sobie, nawet przy robieniu zakupów.

Każdy powinien znać ABC niemarnowania jedzenia.

Po pierwsze, nie powinniśmy robić zbyt dużych zakupów.

Po drugie powinniśmy planować zakupy pod kątem tego, co najbardziej potrzebujemy oraz jakie posiłki w najbliższym czasie będziemy przygotowywać.

Ważne jest, by przygotowywać posiłki dla określonej liczny osób, a nie dużo więcej. Każda tona wyrzuconej żywności emituje do środowiska 4 tony dwutlenku węgla i pochłania duże zasoby wody i energii.

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jak nie marnować żywności

  1. avatar Iwona pisze:

    Jestem osoba, która nie cierpi marnować jedzenia. Dlatego też często robię listę najpotrzebniejszych produktów i nie kupuję na zapas. Poza tym staram się wybierać takie produkty, które mogę potem przetworzyć. Z czerstwego chleba robię grzanki, a stwardniały ser służy mi do tostów.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Buty fioletowe czy niebieskie?
Zdecydowanie niebieskie!
szampon przeciwłupieżowy
Vichy Dercos DS to dermokosmetyk stworzony specjalnie do włosów suchych z tendencją do powstawania...
Polecani lekarze różnych dziedzin -…
Ja polecam Panią ginekolog dr, Bilińska -Szacon z Rzeszowa. Bardzo miła i konkretna...
Depresja a miejsce pracy
Depresja jest chorobą, którą można skutecznie wyleczyć. Oznacza to, że znakomita większość chorych może...