Któż z nas nie lubi smacznie i zdrowo zjeść? Tyle że niestety nie wszyscy potrafią dobrze gotować. Nie oznacza to jednak, że takim osobom pozostają wyłącznie restauracje. Otóż wyobraźcie sobie, że można w domu przygotowywać naprawdę obłędne dania i wcale nie jest to takie trudne. Każdy może nauczyć się gotować! Dziś podpowiemy Wam, jak zrobić to szybko.
Gotowanie zacznij od podstaw
Gotowanie nie jest trudne i nie musi być wcale czasochłonne. Naukę na pewno należy rozpocząć od prostych i szybkich potraw. Gdy coś Wam nie wyjdzie, ważne jest, by się od razu nie zniechęcać – w końcu nawet najlepszy kucharz może popełnić błąd.
Bardzo łatwa do zrobienia jest większość zup, w tym także zupy kremy. Warto również wybierać potrawy, o których wiecie, że naprawdę Wam smakują, a dopiero potem uczyć się nowych kuchni i odkrywać nowe smaki. Wykorzystujcie zwłaszcza przepisy znane w Waszej rodzinie od wielu lat.
Wiadomo, że niektóre przepisy mogą wydawać się skomplikowane. Jeżeli np. zaprosicie gości i chcecie zaserwować im małże w sosie winnym, może się okazać, że ich przygotowanie Was przerośnie. Nie oznacza to jednak, że musicie z tego zrezygnować, ale warto byście asekuracyjnie przygotowali proste danie, choćby makaron z sosem pomidorowym, który zawsze się udaje.
Książka kucharska – źródło inspiracji i wiedzy
Nic tak nie pomoże w nauce gotowania jak dobra książka kucharska. Na rynku jest ich dostępnych mnóstwo! Aby nie zagubić się w gąszczu tytułów, trzeba zacząć od zadania sobie pytania: „Co chciał(a)bym przygotować? Jaka kuchnia najbardziej mi smakuje?”.
Możecie przykładowo zdecydować się na książki z przepisami kuchni włoskiej. Polecamy Wam Italię na talerzu autorstwa François-Régis Gaudry’ego. Znajdziecie tam najbardziej znane przepisy z Półwyspu Apenińskiego, poznacie ciekawostki na temat tiramisu, a autor odpowie nawet na pytanie, dlaczego śmietana dodana do carbonary jest zbrodnią.
Jeżeli uwielbiacie słodycze, jednak chcecie prowadzić zdrowy styl życia, mamy dla Was dobrą wiadomość: nie musicie z nich rezygnować! Wystarczy tylko przygotować desery bez cukru. Ułatwi Wam to książka autorstwa Izabeli Adamek Bezcukrowe słodkości. Znajdziecie tam aż 120 unikatowych przepisów, np. na ciasto brownie, ale w zdrowej wersji.
Jeżeli zmagacie się z nadprogramowymi kilogramami i chcecie poznać tajniki zdrowej diety, to powinniście wybrać książkę kucharską pt. Gotowanie na parze autorstwa Helene Bodin. Dzięki tej pozycji przekonacie się, że dania przygotowane w ten sposób mogą być przepyszne, a przy tym zyskacie pewność, że wprowadziliście w życie zbilansowaną i zdrową dietę.
Sprzęt kuchenny ma znaczenie
Sam zapał do gotowania nie wystarczy, jeśli nie ma się odpowiednich sprzętów, a te rzeczywiście mają ogromne znaczenie – zwłaszcza w przypadku osób początkujących w kuchni. Odpowiednie pomoce mogą nie tylko przyspieszyć gotowanie, ale też uprościć część czekających Was prac.
Absolutnym must-have jest zestaw noży o różnych ostrzach – innym nożem pokroicie świeże pieczywo, a innym surowe mięso.
Aby przygotować zupy kremy, niezbędny jest blender. Najlepiej wybrać taki o dużej mocy, np. 1000 W. Jeżeli dysponujecie nieco większym budżetem, to zamiast ręcznego wybierzcie kielichowy.
Do ubijania białka, ale też wyrabiania ciast najlepiej nie wykorzystywać siły rąk, lecz zaopatrzyć się w robota kuchennego, który w znaczący sposób ułatwia pracę i zapewnia zawsze dobry efekt.
Oczywiście musimy też wspomnieć o piekarniku. W końcu jest on niezbędny, by przygotować pyszne zapiekanki ziemniaczane czy też obłędną pizzę. W tym przypadku nie musicie inwestować w naprawdę drogi sprzęt. Wystarczy zwykły piekarnik z podstawowymi funkcjami.
Artykuł sponsorowany