Malowanie jajek to bardzo stara i do dziś chętnie praktykowana tradycja. Często jednak korzystamy z gotowych, kupnych barwników nie doceniając, albo po prostu nie znając naturalnych sposobów na barwienie jajek.
Oto lista produktów, które pomogą Wam zabarwić jajka:
- Kurkuma, curry, łupiny z cebuli – dają żółty kolor
- Łupiny z czerwonej cebuli oraz suszony kwiat hibiskusa- dają czerwony kolor
- Szpinak, szczypior, natka pietruszki, pokrzywa- dają zielony kolor
- Jagody, czerwona kapusta, owoc czarnego bzu, owoce aronii- dają fioletowy kolor
- Żurawina – daje czerwony kolor
- Wywar z kawy lub herbaty – dają kolor brązowy
- Marchew, dynia- dają kolor pomarańczowy
- Buraki – dają różowy kolor
Aby przygotować taki barwnik należy gotować dany składnik w zależności od tego, na jaki kolor chcemy zabarwić jajka w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki octu. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu, po czym odstawiamy najlepiej na całą noc, by kolor był intensywny. Do takiego roztworu wkładamy na około 5 minut ugotowane jajka.
Warto jeszcze na koniec przetrzeć jajka szmatką z odrobiną oleju, będą błyszczące.