Zapasteryzowane przetwory czy produkty kupione w sklepie miewają bardzo silnie przytwierdzone zakrętki. Używanie siły rąk często zawodzi i trzeba uciekać się do mechanicznych sposobów uszkodzenia zakrętki, aby puściła. Nie jest to dobry pomysł, ponieważ można wykruszyć kawałki szkła do zawartości słoika, a sama zakrętka przestanie być szczelna. Jak zrobić to lepiej i prościej? Zdradzamy w tym artykule.
Kobiece dłonie często okazują się zbyt słabe, aby otworzyć mocno zakręcony słoik. Nie zawsze jednak mamy pomocnika w domu, więc trzeba szukać innych sposobów poradzenia sobie z tym wyzwaniem. W odpowiedzi na oczekiwania konsumentów powstały nawet gadżety, które działają na zasadzie dźwigni i ułatwiają sprawne otwarcie słoika. Nie zawsze jednak mocno przytwierdzone zamknięcia chcą ustąpić, więc dobrze jest poznać domowy trik, który będzie najskuteczniejszy. Wówczas będzie można bez przeszkód skorzystać ze wszystkich zapasów, nie uszkadzając przy tym żadnego słoika czy zakrętki.
Tak otworzysz słoik bez problemu
Przygotowując przetwory, zależy nam na jak najszczelniejszym zamknięciu produktów, aby przechować je przez całą nadchodzącą zimę. Jednak gdy przychodzi czas, by je otworzyć, można napotkać na duży opór. Powoduje go wytworzona w środku słoika próżnia, która wręcz wciąga środek nakrętki do wewnątrz. Aby szybko ją pokonać, warto założyć na rękę zwykłą bawełnianą rękawiczkę, która wytworzy większy opór, niż nasza skóra. Innym sposobem jest ogrzanie dolnej części słoika w bardzo ciepłej wodzie. Po kilku minutach zakrętka powinna ustąpić. Ostatecznie można podważyć wybrane miejsce zakrętki końcem noża, aby wpuścić do słoika trochę powietrza i zlikwidować próżnię.
Nasze mamy i babcie często stukały w dno słoika, aby ułatwić sobie otwarcie opornego słoika. Dużo lepszym pomysłem jest jednak niezbyt mocne zakręcanie słoików po napełnieniu ich przetworami. Wówczas po kilku miesiącach dużo łatwiej będzie nam dostać się do ich wnętrza i przygotować pyszne dania z ich dodatkiem.