Jak łatwo odkręcić słoik? Ten trik jest banalnie prosty

Avatar photo
13 czerwca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Zapasteryzowane przetwory czy produkty kupione w sklepie miewają bardzo silnie przytwierdzone zakrętki. Używanie siły rąk często zawodzi i trzeba uciekać się do mechanicznych sposobów uszkodzenia zakrętki, aby puściła. Nie jest to dobry pomysł, ponieważ można wykruszyć kawałki szkła do zawartości słoika, a sama zakrętka przestanie być szczelna. Jak zrobić to lepiej i prościej? Zdradzamy w tym artykule.

Kobiece dłonie często okazują się zbyt słabe, aby otworzyć mocno zakręcony słoik. Nie zawsze jednak mamy pomocnika w domu, więc trzeba szukać innych sposobów poradzenia sobie z tym wyzwaniem. W odpowiedzi na oczekiwania konsumentów powstały nawet gadżety, które działają na zasadzie dźwigni i ułatwiają sprawne otwarcie słoika. Nie zawsze jednak mocno przytwierdzone zamknięcia chcą ustąpić, więc dobrze jest poznać domowy trik, który będzie najskuteczniejszy. Wówczas będzie można bez przeszkód skorzystać ze wszystkich zapasów, nie uszkadzając przy tym żadnego słoika czy zakrętki.

słoik

Tak otworzysz słoik bez problemu

Przygotowując przetwory, zależy nam na jak najszczelniejszym zamknięciu produktów, aby przechować je przez całą nadchodzącą zimę. Jednak gdy przychodzi czas, by je otworzyć, można napotkać na duży opór. Powoduje go wytworzona w środku słoika próżnia, która wręcz wciąga środek nakrętki do wewnątrz. Aby szybko ją pokonać, warto założyć na rękę zwykłą bawełnianą rękawiczkę, która wytworzy większy opór, niż nasza skóra. Innym sposobem jest ogrzanie dolnej części słoika w bardzo ciepłej wodzie. Po kilku minutach zakrętka powinna ustąpić. Ostatecznie można podważyć wybrane miejsce zakrętki końcem noża, aby wpuścić do słoika trochę powietrza i zlikwidować próżnię.

Nasze mamy i babcie często stukały w dno słoika, aby ułatwić sobie otwarcie opornego słoika. Dużo lepszym pomysłem jest jednak niezbyt mocne zakręcanie słoików po napełnieniu ich przetworami. Wówczas po kilku miesiącach dużo łatwiej będzie nam dostać się do ich wnętrza i przygotować pyszne dania z ich dodatkiem.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.