Jak i kiedy solić rosół? Sprawdź, kiedy dodać sól, by wydobyć najlepszy smak

Avatar photo
6 sierpnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Niedzielny obiad wciąż trudno sobie wyobrazić bez tradycyjnego rosołu. Jego przygotowanie wymaga sporo zabiegów, od wybrania odpowiedniego mięsa, po właściwe przyprawienie. Wiele osób zdaje się tu na przypadek lub soli rosół na początku gotowania. Czy to na pewno właściwe postępowanie? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

W każdej rodzinie jest sprawdzony przepis na rosół, przekazywany z pokolenia na pokolenia. Niechętnie zmieniamy w nim składniki i zdajemy się na doświadczenia naszych mam i babć. Jednak w kwestii przyprawiania rosołu nie zawsze mamy pewność, jak to zrobić prawidłowo, by wydobyć jego wyjątkowy smak. Bywa, że czasem nie uzyskujemy tak dobrego efektu, jakiego byśmy oczekiwali. Sekretem rosołu jest bowiem moment, w którym go posolimy.

rosół

Sól pełni kluczową funkcję w rosole

Każdy, kto choć raz musiał zjeść nieposolone danie wie, jak bardzo traci ono na smakowitości. Jesteśmy tak przyzwyczajeni do podkreślania smaku warzyw i mięs, że nie możemy obejść się bez soli. W rosole to właśnie ta popularna przyprawa decyduje o tym, czy wywar będzie odpowiednio klarowny, a warzywa w pełni oddadzą mu swój smak i aromat. Od jej obecności zależy również to, ile smaku z mięsa trafi do rosołu. Bez odpowiedniej ilości soli rosół będzie niesmaczny, a jeśli go przesolimy, to zaszkodzimy swojemu zdrowiu i będziemy musieli dodać wody, przez co to danie straci na smakowitości. Część soli można zastąpić innymi przyprawami, jednak nie da się bez niej przygotować pysznego rosołu.

Oto najlepszy moment na solenie rosołu

Jeśli dodamy sól do rosołu już na początku gotowania, to szybko zetnie się białko w mięsie i nie odda ono pełni smaku do wywaru. Dlatego też na smak rosołu znaczny wpływ ma to, kiedy wsypiemy do niego sól. Głęboki, esencjonalny smak uzyskamy, gdy dodamy sól dopiero na kwadrans przed zakończeniem gotowania. Przeciwnicy tego rozwiązania podkreślają jednak, że gotowanie warzyw bez soli nie pozwala na zachowanie ich wartości odżywczych, więc ten wybór ma też swoje wady. Jeśli jednak zależy nam przede wszystkim na smaku, to warto zastosować tę zasadę, a nasz rosół zachwyci każdego.

Gotując rosół, warto skupić się nie tylko na przyprawach, ale też na doborze różnorodnych gatunków mięsa. Im więcej ich będzie, tym oryginalniejsze nuty smakowe zyska nasze danie. Spośród warzyw warto nie ograniczać się tylko do marchwi i pietruszki, lecz eksperymentować z dodatkami tak, by uzyskać ten idealny dla nas smak. Wówczas dodanie soli będzie tylko dopełnieniem całego kulinarnego dzieła.



FORUM - bieżące dyskusje

Oryginalny strój dla panny młodej
Ja bym postawiła jednak na kolor ecru lub kremowy
Szczecin
Najlepiej kupuje się w sieci, są fajne wyprzedaże np. końcówek kolekcji.
czy to zapalenie pęcherza?
Są naturalne metody leczenia takich przypadłości, warto z nich też skorzystać, nie mają skutków ubocznych.
mleczko do demakijażu
Nie uznaję mleczek, u mnie one zupełnie sienie sprawdziły, tylko rozmazują makijaż...