Jak i co zamrażać

4 maja 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

– gdy zamrażasz potrawkę i gulasz, nie dodawaj do potrawy makaronu, ryżu ani ziemniaków, ponieważ podczas gotowania po rozmrożeniu rozmiękną.

gotowane i pieczone mięso wysycha i twardnieje, jeśli zamrozi się je w całości, lepiej więc pokrój je na cienkie plasterki i zamroź razem z sosem

mięsny farsz pierogów można po ugotowaniu zamrozić osobno, najlepiej  bez ciasta. Można też zamrozić gotowe pierogi, które należy wcześniej schłodzić w lodówce, aby się nie sklejały

rybę najlepiej rozmrażać w wodzie z dodatkiem soli, aby nie straciła ważnych składników odżywczych

– jeśli pozostało ci troszkę wina w butelce, możesz przelać je do pojemniczków na lód i zamrozić, przydadzą się do duszonych potraw (np. bigosu).

– dobrym rozwiązaniem jest również zamrażanie świeżych ziół: np. koperku, natki pietruszki. Można je zamrażać w foliowych torebeczkach lub też posiekać i zamrozić wraz z wodą w pojemniczkach na lód, potem wystarczy tylko taką kosteczkę lodową  wrzucić do potrawy podczas gotowania

file1267714885



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...