– gdy zamrażasz potrawkę i gulasz, nie dodawaj do potrawy makaronu, ryżu ani ziemniaków, ponieważ podczas gotowania po rozmrożeniu rozmiękną.
– gotowane i pieczone mięso wysycha i twardnieje, jeśli zamrozi się je w całości, lepiej więc pokrój je na cienkie plasterki i zamroź razem z sosem
– mięsny farsz pierogów można po ugotowaniu zamrozić osobno, najlepiej bez ciasta. Można też zamrozić gotowe pierogi, które należy wcześniej schłodzić w lodówce, aby się nie sklejały
– rybę najlepiej rozmrażać w wodzie z dodatkiem soli, aby nie straciła ważnych składników odżywczych
– jeśli pozostało ci troszkę wina w butelce, możesz przelać je do pojemniczków na lód i zamrozić, przydadzą się do duszonych potraw (np. bigosu).
– dobrym rozwiązaniem jest również zamrażanie świeżych ziół: np. koperku, natki pietruszki. Można je zamrażać w foliowych torebeczkach lub też posiekać i zamrozić wraz z wodą w pojemniczkach na lód, potem wystarczy tylko taką kosteczkę lodową wrzucić do potrawy podczas gotowania