Jak i co zamrażać

4 maja 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

– gdy zamrażasz potrawkę i gulasz, nie dodawaj do potrawy makaronu, ryżu ani ziemniaków, ponieważ podczas gotowania po rozmrożeniu rozmiękną.

gotowane i pieczone mięso wysycha i twardnieje, jeśli zamrozi się je w całości, lepiej więc pokrój je na cienkie plasterki i zamroź razem z sosem

mięsny farsz pierogów można po ugotowaniu zamrozić osobno, najlepiej  bez ciasta. Można też zamrozić gotowe pierogi, które należy wcześniej schłodzić w lodówce, aby się nie sklejały

rybę najlepiej rozmrażać w wodzie z dodatkiem soli, aby nie straciła ważnych składników odżywczych

– jeśli pozostało ci troszkę wina w butelce, możesz przelać je do pojemniczków na lód i zamrozić, przydadzą się do duszonych potraw (np. bigosu).

– dobrym rozwiązaniem jest również zamrażanie świeżych ziół: np. koperku, natki pietruszki. Można je zamrażać w foliowych torebeczkach lub też posiekać i zamrozić wraz z wodą w pojemniczkach na lód, potem wystarczy tylko taką kosteczkę lodową  wrzucić do potrawy podczas gotowania

file1267714885



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz