Jak i co zamrażać

4 maja 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

– gdy zamrażasz potrawkę i gulasz, nie dodawaj do potrawy makaronu, ryżu ani ziemniaków, ponieważ podczas gotowania po rozmrożeniu rozmiękną.

gotowane i pieczone mięso wysycha i twardnieje, jeśli zamrozi się je w całości, lepiej więc pokrój je na cienkie plasterki i zamroź razem z sosem

mięsny farsz pierogów można po ugotowaniu zamrozić osobno, najlepiej  bez ciasta. Można też zamrozić gotowe pierogi, które należy wcześniej schłodzić w lodówce, aby się nie sklejały

rybę najlepiej rozmrażać w wodzie z dodatkiem soli, aby nie straciła ważnych składników odżywczych

– jeśli pozostało ci troszkę wina w butelce, możesz przelać je do pojemniczków na lód i zamrozić, przydadzą się do duszonych potraw (np. bigosu).

– dobrym rozwiązaniem jest również zamrażanie świeżych ziół: np. koperku, natki pietruszki. Można je zamrażać w foliowych torebeczkach lub też posiekać i zamrozić wraz z wodą w pojemniczkach na lód, potem wystarczy tylko taką kosteczkę lodową  wrzucić do potrawy podczas gotowania

file1267714885



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...