Jak długo kawa po zaparzeniu nadaje się do picia? Wiele osób jest zaskoczonych


dodał: Ewelina Szadkowska
Każda z nas zna to uczucie – marzenie o porannej kawie, a potem kawa stygnie na biurku. Czasem wypijamy ją natychmiast, innym razem dopiero po kilku godzinach. Ale czy to bezpieczne? Jak długo po zaparzeniu można pić kawę, by nie zaszkodziła? Odpowiedź nie jest oczywista, a wiele osób codziennie popełnia ten sam błąd.
Doskonała kawa to taka, której intensywny smak cechuje wielowarstwowość. Wyczuwalna jest naturalna goryczka, kwaskowatość i subtelne aromaty orzechów, ziół lub owoców. Smak ten zależny jest od regionu, w którym wzrastały krzewy oraz techniki obróbki ziaren. Nie bez znaczenia jest metoda przygotowania kawy. Sposób parzenia, zaraz po właściwościach samych ziaren, ma decydujący wpływ na smak kawy. Odpowiednia temperatura parzenia pozwala wyciągnąć z kawy to, co skrywa najlepszego. Najbardziej odpowiedni zakres temperatur to 88 – 94 stopnie Celsjusza. Wysoka temperatura potęguje gorycz i będzie dobra dla espresso. Temperatury poniżej 90 stopni będą wzmacniać rześkie, kwaskowate nuty.
Tak gorąca kawa jest najlepsza do spożycia
Profil smakowy gorącej kawy jest najbardziej wyrazisty. Napój znacząco zmienia, wręcz spłyca swój smak tracąc temperaturę. Optymalna temperatura picia kawy, pozwalająca cieszyć się jej walorami smakowymi, to 58 – 66 stopni. Naturalnie ciężko ten moment wychwycić. Temperatura zmienia się również wraz z użyciem dodatków, takich jak cukier czy śmietanka. Mieszanie łyżeczką lub dolewanie zimnego mleka szybko ją obniża. W warunkach pokojowych kawa stygnie tracąc około 5°C co dwie minuty. Idealną temperaturę osiąga więc w ciągu 6 – 7 minut od zaparzenia. Jeśli jesteś miłośniczką cappuccino lub latte, warto wiedzieć, że mleko podgrzane do 60 stopni rozkłada cukry do ich najsłodszej postaci. Ciepłe mleko będzie więc idealnym dodatkiem.
Czy zbyt zimna lub gorąca kawa może szkodzić?
Jeśli zdarza Ci się dopijać zimną kawę, musisz wiedzieć, że to nie tylko kwestia smaku. Trzymanie kawy przez kilka godzin na biurku lub noszenie jej w kubku termicznym przez pół dnia może nie być bezpieczne. W przypadku kawy bez dodatków zmieni się tylko smak. Jednak w kawie z mlekiem mogą po pewnym czasie rozpocząć się procesy namnażania bakterii. Zwłaszcza, jeśli znajduje się w ciepłym otoczeniu dłużej niż dwie godziny. Ostygniętej kawy z mlekiem nie powinno się już podgrzewać, ponieważ powoduje to rozpad białek. Zbyt gorąca kawa również nie jest dobrym pomysłem. Zwłaszcza, jeśli wypijamy ją w biegu, zamiast delektować się małymi łyczkami. Zaobserwowano, że spożywanie gorących napojów prawdopodobnie przyczynia się do rozwoju raka przełyku. Dotyczy to regularnego picia płynów o temperaturze powyżej 65°C.
Najlepiej wypić kawę w ciągu pierwszych 30 minut od przygotowania. Smakuje najlepiej i jest całkowicie bezpieczna. Ten aromatyczny napar jest jednym z ulubionych napojów na świecie. Dotarł już w każdy zakątek naszego globu. Doceniamy jego właściwości pobudzające, zdrowotne i smakowe. Korzystajmy z tego dobrodziejstwa bezpiecznie, rozkoszując się wszystkimi złożonymi nutami.