Jak długo gotować jajka?

16 grudnia 2013, dodał: Kassiaaa
Artykuł zewnętrzny

images

Chcąc ugotować jajka, nie powinniśmy ich brać bezpośrednio z lodówki, ponieważ będą pękały. Wkładając jajka do wrzątku, pamiętajmy o tym:

☺ 2 minuty gotowania – jajka po wiedeńsku, czyli na miękko;
☺ 3 minuty gotowania – białko lekko ścięte, żółtko miękkie;
☺ 3,5 minuty gotowania – białko całkowicie ścięte, żółtko lekko zagęszczone;
☺ 5 minut gotowania – białko mocno ścięte, żółtko miękkie;
☺ 6 minut gotowania – białko mocno ścięte, żółtko zagęszczone;
☺ powyżej 7 minut gotowania – jajka na twardo.

Uwaga! Jajek nie powinno się gotować dłużej niż 10 minut, ponieważ wtedy stają się ciężkostrawne.



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...