Jajecznica w wersji fit. Lekkie i zdrowe śniadanie pełne smaku

17 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Nawet najbardziej zabiegane osoby nie powinny rezygnować ze śniadania. W chłodniejsze dni szczególnie warto zjeść coś na ciepło, aby zyskać dodatkową ochronę dla organizmu wystawionego na niekorzystne warunki atmosferyczne. Częstym elementem śniadaniowego menu jest jajecznica – potrawa szybka w wykonaniu i jednocześnie pożywna, dodająca nam energii na początek pełnego wyzwań dnia. Wiele osób boi się jednak, że dodatek tłuszczu wpłynie niekorzystnie na ich wagę, dlatego dziś proponujemy odchudzoną recepturę tego smacznego dania.

Jajka są źródłem zdrowego białka, witamin i mikroelementów, więc ich obecność codziennej diecie pozwala dostarczać niezbędnych składników odżywczych dla naszego organizmu. W zależności od formy ich podania są mniej lub bardziej kaloryczne, a o tym decydują głównie dodatki, które mogą mieć zarówno postać tłustego boczku, jak i warzyw gotowanych na parze.

jajecznica

W przypadku jajecznicy tradycyjny przepis przewiduje dodanie na patelnię również wybranego tłuszczu, na którym jajka zostaną usmażone, a wielu koneserów mięsa lubi ją doprawić plastrami tłustego boczku lub kiełbasy, które są pełne tłuszczów zwierzęcych. Nawet jeśli z nich zrezygnujemy, to jednak smalec, olej lub masło zwykle stanowią dość oczywisty dodatek do naszej śniadaniowej potrawy.

Moda na potrawy w wersji fit wymusza jednak znaczną modyfikację tego klasycznego przepisu. Osoby unikające zwiększonej podaży kalorii chętnie przygotowują jajecznicę na wodzie, która wyróżnia się delikatniejszym smakiem niż w przypadku smażenia jajek na tłuszczu. To doskonały sposób na lekkie śniadanie, które można urozmaicić zdrowymi dodatkami.

Składniki na zdrowszą jajecznicę bez tłuszczu:

3 średnie jajka z wolnego wybiegu
40 ml wody
posiekany koperek lub natka pietruszki
sól morska
zmielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotować niewielką miskę i wbić do niej jajka, mieszając je łyżką lub widelcem, by uzyskać dość jednolitą masę.

Krok 2: Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wlewając na nią wodę. Gdy woda zacznie się gotować, wlać do niej masę jajeczną, ciągle ją mieszając aż do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia jajek. Ważne jest, żeby jajecznica nie przywierała do dna patelni.

Krok 3: Zdjąć patelnię z ognia, włożyć jajecznicę na talerz i posypać zielonymi dodatkami.

Jajecznica bez tłuszczu jest nie tylko zdrowsza i lekkostrawna, ale również pozwala oszczędzić pieniądze, gdyż nie trzeba kupować masła, oleju lub smalcu, którye zostają zastąpione przez wodę. Sam proces jej przygotowania niewiele się różni od klasycznego przepisu, ale zapewnia nam zdrowszy posiłek, znacznie bardziej przyjazny dla żołądka.