Jagody Goji – opinia testerki

23 kwietnia 2012, dodał: GastroMonia
Artykuł zewnętrzny

Tym razem dzięki portalowi Uroda i Zdrowie miałam okazję spróbować jagody Goji, nigdy wcześniej nie miałam z tymi owocami nic wspólnego, owszem z jagodami tak ale naszymi polskimi.  Jagody te ze względu na swoje właściwości mają zastosowanie w tradycyjnej medycynie. Szczególnie w tybetańskiej i chińskiej.

Owoce te były składnikiem wielu ziół, które tradycyjnie wykorzystywano do leczenia takich schorzeń jak: bóle i zawroty głowy, dzwonienie w uszach, bezsenność. Uważano, że Goji reguluje pracę żołądka, nawilża płuca, poprawia ostrość wzroku, oczyszcza wątrobę i poprawia pracę nerek. Oprócz tych składników posiadają również szeroką gamę minerałów:

• Wapń
• Potas
• Żelazo
• Cynk
• Selen
• Ryboflawina
• Witamina C

Opakowanie nie jest duże, ale wystarczające do zaspokojenia naszych oczekiwań. Jagody te w smaku przypominają rodzynki, z tym, że są mniej słodsze i dodatkowo jakby migdały. Takie było moje wrażenie smakowe. Owoce te wyglądają jak łzy, są intensywnie czerwone. Są doskonałe jako przekąska – czyli spożywanie prosto z pudełka do naszych ust. Nadają się również do ciast, szczególnie keksów czy też chlebków. Poniżej przedstawię ich zastosowanie w moim deserku. Można je wykorzystać do śniadania, jako dodatek do jogurtu czy też musli. Nie są tak słodkie jak rodzynki więc można ich sobie nie żałować przy dodawaniu do potraw. Znakomicie sprawdzają się jako dekoracja np. na babeczki, czy przekąski typu fingerfood. I tę dekorację można zjeść:).

Można je namaczać, miksować i tworzyć kompozycje koktajlowe, smakują wyśmienicie w połączeniu  z truskawkami.

Zalecana dawka to 10-30 gram dziennie (1-2 łyżeczki deserowe). Dawka może być zwiększona do 100g dziennie w celu podniesienia sprawności fizycznej lub zwiększenia odporności organizmu. Cena puszki to 28 zł. Puszka jest wydajna, starcza na wiele pomysłów kulinarnych:).

Wszystkich chętnych do zakupu jagód zapraszam na stronę sklepu ze zdrową żywnością

 

Składniki:

  • 3 łyżki jagód Goji
  • 200 g truskawek, mogą być mrożone
  • 100 g porzeczek, mogą być mrożone

Przygotowanie:

Jagody chwilę namaczamy, by zmiękły, następnie wszystkie owoce przekładamy do miksera i miksujemy. Smacznego!

Testowała:

GastroMonia – od ponad 4 lat prowadzę bloga kulinarnego, gdzie nie tylko można znaleźć różne przepisy ale również dekoracje potraw, stołu czy prezentów. Szukasz pomysłu na zorganizowanie imprezy zapraszam na Poszukuje również ciekawy miejsc gdzie można tanio i smacznie zjeść.. Uwielbiam kulinarne nowinki. (nick: GastroMonia)
Prowadzi bloga: www.gastromonia.blox.pl