Jagnięcina nie tylko od święta. To jedno z najszlachetniejszych mięs

dodał: Ewelina Szadkowska
W polskim menu od lat króluje wieprzowina, wołowina oraz delikatny drób. To głównie z tych mięs przygotowujemy pieczenie, kiełbasy i wędliny. Tymczasem warto zasmakować w jagnięcinie i serwować ją nie tylko n aświąteczny stół. To zdrowe i lekkostrawne mięso ma ogromny kulinarny potencjał.
W Niemczech pieczona jagnięcina to symbol Wielkanocy. Podobnie jest we Włoszech, Grecji i Francji. W Polsce wciąż w wielu regionach jagnięce mięso to rzadkość. Oczywiście poza Podhalem, które chyba każdemu kojarzy się ze stadkami owiec na zielonych łąkach. Jagnięcina to mięso lekkie, zdrowe, delikatne i bardzo aromatyczne. Doskonale wpisuje się w klimat wiosennego menu.
Tradycyjne świąteczne mięso
Na zachodzie Europy jagnięcina ma status świątecznego klasyka. Kojarzy się z odrodzeniem, czystością i naturą. W Nowej Zelandii, Irlandii i Australii jagnięcina to codzienność – mieszkańcy jedzą ją kilka razy w tygodniu. Hodowla owiec to tam narodowa specjalność. Mięso jagniąt popularne jest też w Chorwacji, Turcji, Maroku, Jordanii i krajach Bliskiego Wschodu, zwłaszcza w kuchni Iranu i Afganistanu. Na jagnięcinie opiera się wiele tradycyjnych potraw tych regionów.
Warto wspomnieć, że w tradycji żydowskiej jagnięcina symbolizuje ofiarę paschalną. W Grecji jagnięcina z cytryną i oregano to jedno z obowiązkowych dań podczas świąt. We Włoszech z kolei jest pieczona z czosnkiem, winem i rozmarynem. W Anglii często serwowana z miętowym sosem. Każda z tych wersji ma swój niepowtarzalny charakter.
Walory jagnięcego mięsa
Wyrafinowany, doskonały smak mięso zawdzięcza hodowli na otwartych, zielonych przestrzeniach. Pozyskiwane jest z młodych zwierząt, dzięki czemu cechuje je niezwykła delikatność. Aromat jagnięciny w połączeniu z ziołami i czosnkiem sprawia, że nie sposób jej się oprzeć. Mięso jagnięce to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Wyróżnia się mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych niż wieprzowina czy wołowina. Zwierzęta wypasane są naturalnie, dzięki czemu mięso jest wolne od antybiotyków i chemii. Jagnięcina to jedno z najczystszych mięs dostępnych na rynku. To produkt wysokiej jakości, stąd też jego cena jest nieco wyższa.
Jak przygotować jagnięcinę?
Pieczenie i grillowanie są najpopularniejszymi technikami przygotowania jagnięciny. Pozwalają zachować soczystość i delikatność mięsa. Niezbędny jest dodatek rozmarynu, tymianku i czosnku, które podkreślają jej naturalny smak. Poniższy przepis na pieczeń pozwoli rozsmakować się nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Soczysta pieczeń jagnięca – przepis
Składniki:
– 1,5 kg udźca jagnięcego lub łopatki,
– 5 ząbków czosnku,
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
– 1 łyżka musztardy francuskiej lub dijon,
– 2 gałązki świeżego rozmarynu,
– 1 łyżeczka suszonego tymianku,
– sok z połowy cytryny,
– 4 marchewki,
– 2 cebule,
– 1 korzeń pietruszki,
– 1 łyżeczka soli,
– pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
– 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso dokładnie natrzyj marynatą. Przygotuj ją z oliwy, musztardy, przypraw, soku z cytryny oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Odstaw do lodówki na minimum trzy godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 2: Tak przygotowane mięso włóż do naczynia żaroodpornego. Cebulę, marchew i pietruszkę pokrój na grube kawałki. Warzywa ułóż wokół mięsa. Jeśli chcesz, podlej całość białym winem. Naczynie przykryj pokrywą lub aluminiową folią.
Krok 3: Piecz całość przez dwie godziny w 180 stopniach. Następnie odkryj i dopiecz przez kolejne 30 minut, aby skórka się zrumieniła. Podawaj z wybranymi dodatkami. Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub kuskusem i sałatą.
Jagnięcina, tak doceniana poza granicami, świetnie wpisuje się też w polskie smaki. Można ją piec, dusić, grillować – zawsze zyskuje wyjątkowy aromat. Na święta to niebanalna, zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań, zwłaszcza dla schabu. Uroczysty obiad nie musi być przewidywalny. Pieczeń jagnięca to elegancka, aromatyczna propozycja. Idealna dla gości i rodziny.